Sirje Rank • 16. juuni 2011 kell 12:31

Olli Rehn lubab Kreekale abi jätkumist

Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn ütles täna tehtud avalduses, et pühapäeval kohtuvad euroala rahandusministrid lepivad kokku Kreekale järgmise 12 miljardi euro suuruse laenuosa väljamaksmise – Kreeka täiendava abipaketi otsustamine nihkub aga edasi juulisse.

„Olen kindel, et tuleval pühapäeval suudab eurogrupp ära otsustada juuli alguses viienda osa väljamaksmise Kreekale antud abilaenudest,“ ütles Rehn, väljendades usku, et selline lahendus on vastuvõetav ka IMFile, vahendas agentuur Reuters.

„Samas kontekstis arutab eurogrupp pühapäeval-esmaspäeval Kreeka järgmise abiprogrammi sisu ja tingimusi ning seda, millisel moel toimub erasektori kaasamine,“ ütles Rehn, lisades, et vastav otsus võetakse vastu eurogrupi kohtumisel 11. juulil.

Rehn ütles, et selline kahekäiguline lähenemine võimaldab Kreekal pankrotti vältida ning siluda teed kokkuleppele uue abistrateegia üle. „See on olnud raske, kuid olen sügavalt veendunud, et sellise kaheetapilise lähenemisega ja ühel meelele IMFiga suudame ära hoida õnnetuse stsenaariumi,“ ütles Rehn.

Sisuliselt tähendab see, et Kreeka võlakohustuste finantseerimine oleks septembrini tagatud. Mis septembrist edasi saab, otsustatakse juulis, ütles Rehn.

Ühtlasi kutsus Rehn Kreekat üles IMFi ja ELiga kokku lepitud uut majandusprogrammi kinnitama. „On kahetsusväärne, et katsed selles osas rahvuslikku üksmeelt saavutada eile ebaõnnestusid,“ ütles Rehn Kreeka viimaseid poliitilisi arenguid kommenteerides. „Pingutuste eest pankroti vältimiseks, millel oleksid Kreeka jaoks katastroofilised tagajärjed, vastutavad kõik poliitilised jõud,“ ütles Rehn.

Hetkel kuum