Harry Tuul • 6. juuli 2011 kell 5:00

USA võlakriisiga ei ole turud arvestanud

USAd ähvardab võlakriis juba augustis, kui tülis parlament ei tõsta võlataset praeguselt 14,3 triljonilt dollarilt kõrgemale. USA olukord teeb muret nii reitinguagentuuridele kui ka Rahvusvahelisele Valuutafondile.

Äripäev palus USA finantsnõustamisfirma Cumberland Advisors analüütikult David Kotokilt kommentaari.

Järgneb intervjuu David Kotokiga

Kui suur on praegu USA riigivõlg? Kas USA suudab seda ohjata? USA võlanumber on suur ja see kasvab. Raske on öelda täpset ja sisuliselt numbrit. Mõõdetavat otsest või kaudset USA valitsuse garanteeritud võlga kasvatasid Fannie Mae ja Freddie Mac ning teised föderaalagentuurid. Seetõttu saab number olla nii madalal kui 70% SKPst, kuid ulatuda ka kuni 120%ni SKPst.USA ei ole praegu võlakriisis, kuid ta võib sellesse sattuda, kui võlgu kulutamine ja eelarvepuudujääk jätkuvad piisavalt kaua. Praegu suudab USA võlga ohjata.

Mis juhtub, kui USA seda ei suuda?Kui USA ei suuda oma võlga teenindada, siis on see tingitud poliitilisest saamatusest. See maksaks USA-le väga kallilt kätte, ta kaotaks usalduse maailmas. Turud ei ole arvestanud maksejõuetusega, isegi mitte ainult hetkeks. Usalduse ülesehitamine võtab kaua aega ning seda on kerge kaotada. Veelgi keerulisem on seda taastada.

Kuidas see mõjutab meid Eestis? Eestlased peaksid esmajoones keskenduma eurole, eurotsoonile ja Euroopa Liidule. USA on oluline, sest ta on suurim majanduslik üksus läbipõimunud maailmas.

Hetkel kuum