Silvia Kruusmaa • 30. august 2011 kell 9:38

Ministeerium: oodata on reaalpalga kasvule pöördumist

Keskmise palga kasvu kiirenedes ning hinnatõusu survete taandudes on lähiajal oodata ka reaalpalga kasvule pöördumist, teatas rahandusministeerium.

Statistikaameti andmetel ulatus keskmine brutokuupalk 2011. aasta teises kvartalis 857 euroni, mis on 4,2 protsenti rohkem kui möödunud aastal samal ajal. Palku on põhiliselt kasvatamas erasektor, kus selle teevad võimalikuks suurenenud töömahud ning ettevõtete majandusliku olukorra paranemine.

Eesti majanduse prognoositust kiirema kasvu taustal jätkas ka keskmine palk teises kvartalis tõusmist viiendat kvartalit järjest. Palgakasv ületas mõnevõrra varasemaid ootusi, kuid sarnast kasvutempot on oodata ka lähikvartalites. Palkade tõstmise eeldus on, et ettevõte oleks kriisist taastunud. Lisaks peab kriisi ajal oluliselt langenud kasumlikkus olema kasvamas, sest ettevõtted pehmendasid tööturu langust kasumite arvelt.

Reaalpalk ehk palk, millest on maha arvatud tarbijahindade muutus, vähenes juba üheteistkümnendat kvartalit järjest ning langus ulatus 1 protsendini. Keskmise palga kasvu kiirenedes ning hinnatõusu survete taandudes on järgnevatel kvartalitel oodata ka reaalpalga kasvule pöördumist.

Hetkel kuum