9. september 2011 kell 13:07

IMF nõuab G7 riikidelt julgust konjunktuuri edendamisel

Rahvusvahline Valuutafond (IMF) soovitas vahetult enne täna algavat G7 rahandusministrite kohtumist käituda kiirelt ja otsutavalt, et ära hoida retsessiooni langemine.

Riigid, mis on võlgade tõttu finantsturgude surve all, peavad IMFi juhi Christine Lagarde sõnul tegelema edasi eelarve saneerimisega. Teised riigid võiksid aga lubada endale madalamat käiku. Retsessiooni oht on suurem kui inflatsioonirisk, toonitas Lagarde.

IMFi juht kiitis USA presidenti Barack Obamat eile väljakäidud konjunktuuriprogrammi eest. Küll aga ei tohi USA unustada eelarve saneerimist.Reutersi allikate teatel plaanivad seitsme juhtiva tööstusriigi juhid kokku leppida lõdvemas rahapoliitikas ja pidurdada konsolideerimistempot riikides, kus see on võimalik.

Arvestades võlakriisi ja finantsturgude ebakindlust, peab konsolideerimine olema esikohal, ütles Lagarde. Samal ajal tuleb leida õige mõõt, kuna liiga drastilised vahendid lämmatavad konjunktuuri ja koormavad tööturgu veelgi enam.Saksamaa on öelnud, et on praegusel hetkel konjunktuuriprogrammide vastu, põhjendusega et krediitidega rahastatud programmid on praeguse usalduskriisi taustal kontraproduktiivsed.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum