Anne Oja • 9. september 2011 kell 3:55

Sõerd: tahan riigikogusnäha abistamise sisulist arutelu

Soovin riigikogus näha äsja valitsuses heaks kiidetud ELi abimehhanismide põhjalikku arutelu ja detailset informatsiooni raamlepingu kohta, räägib riigikogu liige Aivar Sõerd.

Küsimusele, mida ta EFSFi raamlepingust arvab ja kas see saab ka riigikogu heakskiidu, vastab Aivar Sõerd.

Mina soovin näha ja kuulda riigikogus põhjalikke arutelusid, kõikehõlmavat käsitlust ja kindlasti ka täpset informatsiooni raamlepingu kohta.Seni on abimehhanismides osalemist käsitlenud riigikogu Euroopa asjade komisjon, aga ma sooviks näha samasuguseid arutelusid ka rahanduskomisjonis. Senised arutelud on olnud üllatavalt üksmeelsed. See kindlasti ei tähenda aga, kogu teemat ei tuleks edaspidi kriitiliselt käsitleda.Praegu kiideti valitsuses heaks raamistik, aga iga kord, kui sinna tuleb konkreetne abisaaja riik, tuleb suhtuda kriitiliselt sellesse, kuidas Kreeka, Portugal ja Iirimaa on täitnud oma lubadusi ja võetud kohustusi.Minu arusaam on selline, et nende laenude kõige kindlam garantii on, kuidas need riigid suudavad kärbete, struktuurimuudatuste ja reformide abil tõsta oma võimekust laene tagasi maksta. Just siin peame olema hästi kriitilised.Praegu tuleb riigikogus arutusele abimehhanismi üldine raamistik, minu teada abi andmist Kreekale veel arutama ei hakata. Iga riigi abistamist arutatakse riigikogus eraldi. Kas abimehhanismi üldine raamistik läheb riigikogus läbi või mitte, pole kohane ette prognoosida, sest riigikogu pole kummitempel.

Hetkel kuum