19. september 2011 kell 8:59

Saksa kohtunik: Euroopa majandusvalitsus rahvahääletusele

Plaanitav Euroopa majandusvalitsus on ainult siis vastavuses põhiseadusega, kui selle üle otsustab rahvas referendumil. Sellisel arvamusel on Saksa konstitutsioonikohtu kohtunik Peter Huber.

Euroopa majandusvalitsus ületab Huberi arvates põhiseadusega paikapandud piire. Ainult juhul, kui kodanikud on plaaniga nõus, on laiapõhjaliste volitustega majandusvalitsuse moodustamine võimalik, ütles Karlsruhe kohtunik ajalehele Süddeutsche Zeitung.

Sellega on küsimuse alla seatud Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy plaan, mille kohaselt tuleb võlakriisist väljatulekuks moodustada euroalal majandusvalitsus. Viimast hakkaks juhtima praegune EL nõukogu president Herman Van Rompuy, ning see peaks tihedamalt koondama 17 eurotsooni riigi rahandus- ja majanduspoliitikat.

Kohtunik Huberi hinnangul on Lissaboni leppega on põhiseaduse alused kaitstud nii kesksete majanduspoliitiliste otsuste, sotsiaalkindlustussüsteemide kui ka maksustamise osas. Kui neid kõiki tahetaks EL tasandil harmoniseerida, tuleks muuta põhiseadust ning selleks on vaja kogu rahva nõusolekut.

Eriti kriitiliselt suhtus kohtunik aga eurovolinik Oettingeri ettepanekusse saata Kreekasse maksukogujad. „See ohustaks Euroopa rahu, sest ei kreeklased ega ka hispaanlased, portugallased ning itaallased ei oleks pikemas plaanis nõus alluma sellisele võõrmõjule,“ ütles Huber. Solidaarsus võib olla, „aga selle tagajärg ei tohi olla piits.“

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum