Must nägemus rõhub börse

Raivo Sormunen 22. september 2011, 09:43

USA Keskpanga eile välja hõigatud pessimistlik hinnang riigi majanduse kohta on täna saatnud kiiresse langusse Aasia börsid ning ka Euroopale (ja Tallinnale) ei tõota see pakkuda mida head.

Jaapani Nikkei 225 indeks on järele andnud 1,6%, Lõuna Korea Kospi indeks 2,6% ning Hong Kongi Hang Seng indeks koguni 3,6%.Naftabarrel on New Yorgis langenud 84,3 dollarini ning ka kullaunts liigub 1773 dollari juures ehk ligi kaks protsenti miinuses.

Eile oma järjekordset koosolekut pidanud Föderaalreserv otsustas, et ostab 2012. aasta juunini 400 miljardi dollari eest 6-30. aasta pikkuseid valitsuse võlakirju ning müüb sama aja jooksul ja samas mahus kuni 3. aasta pikkuseid pabereid.
Tehtud otsus oli turgude poolt oodatud ning näitas, et USA keskpank tahab hoida pikaajalised intressimäärad madalad, mis osutab omakorda sellele, et kiiret majanduse paranemist pank ei oota.

Sellele viitas otseselt ka föderaalreserv sõnavõtt, milles öeldi et USA majanduse langusrisk on märkimisväärne ja on palju probleeme, mille lahendamine võtab aega – nagu näiteks kõrge tööpuudus ja nõrk eluasemeturg.

„Mida me saame või peaksime tegema on juba tehtud – ja kõik see pole turgu toetada aidanud  Miski ei aita ning see on väga ohtlik,“ märkis uudisteagentuurile AP First Shanghai Securities strateeg Linus Yip, märkides et ta ootab turgudel paanilist müüki, mille järel võiks väärtpaberid mõneks ajaks oma põhja leida.
Globaalse majanduslanguse eest hirmul kaevandussektor on saanud täna ühe suurima löögi. Nii on Austraalia börsil kukkunud sektori suurnimed BHP Billiton ja Rival Rio Tinto vastavalt 4,3% ja 6,8%. Sama on seis kinnisvaraarendajatega, mille suurimad esindajad (China Resources Land ja China Overseas Land & Investment) on Hong Kongi börsil vajunud vastavalt 9,8% ja 7,3%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. September 2011, 18:45
Otsi:

Ava täpsem otsing