Kadrin Karner • 3. oktoober 2011 kell 13:22

Sirkel&Mall asutaja: käsu peale ettevõtjaid ei teki

Sundimise peale ettevõtjaks ei hakata, selleks peab olema erinevate asjade üheaegne esinemine, nagu näiteks majanduse hea käekäik ning valmisolek ettevõtte alustamise järel vähem sissetulekut teenida, rääkis Sirkel & Mall asutaja, praegu Baltecon Ehituse juhatuse liikmena töötav Margo Koppel.

„Arvan, et käsu ja plaani kohaselt ettevõtjaid juurde ei teki, küll aga on tänuväärne, et ühiskonnas ei seostata ettevõtlust nii palju organiseeritud kuritegevusega või kulakusega kui veel 5-6 aastat tagasi,“ ütles Koppel. Selleks, et ettevõtjaid juurde tekiks, on vaja sobivat keskkonda, mis algab mikrotasandist ja lõpeb makrotasandiga ning kui makromajandus on niivõrd ebastabiilne nagu praegu globaalselt on, vähendab see kindlasti soovi ja valmidust ettevõtlusega tegeleda, rääkis Koppel.

„Samas ega ettevõtlusega ole lihtne alustada, sest esimesed 6 kuud kuni aasta on ainult karid ja heal juhul ots-otsaga kokku tulemine,“ märkis Koppel ja rääkis, et tihti tunneb ka ühiskonna survet ettevõtluse vastu ja palgatöö poolt. „Öeldakse, et mis sa jamad... parem mine tööle ja teeni korraliku palka,“ tõi Koppel näite ja lisas, et paljud tema enda tuttavad, kes omavad potentsiaali ettevõtluses läbi löömiseks, ei taha mugavustsoonist väljuda ega aastakest allpool praegust elatustaset elada. 

Seetõttu ei leiagi Koppel midagi, mida tuleks n-ö ära teha, et ettevõtjaid tekiks rohkem. Koppel lisas: „Üldiselt sõltub ettevõtlusega alustamine paljudest teguritest, sh ühiskonnast toimuvast, inimese silmaringist, piiravatest asjaoludest nagu perekondlik surve stabiilsuse järele, teadmistest, tänasest elatustasemest, eneseusust ning soovist alustada. Kui enamik tingimused on täidetud, varem või hiljem arvatavasti ka alustatakse.“

Äripäev küsis tänase päevaküsimusena, et mida oleks oluline ära teha, et ettevõtjaid juurde tuleks.

Hetkel kuum