Pärnumaa ettevõtete TOP 2010: Tagavaraplaaniga keerulisse aastasse

Kaisa Tahlfeld 13. oktoober 2011, 00:00

Helistades ettevõtte juhile Vootele Veerisele vastab reibas hääl. "Veeris siin!". Arutame intervjuu detaile ja Veeris lisab, et kuna ettevõtte väliseestlasest omanik Thomas Jaak Jakoby on ka hetkel kohal, siis võiks teha intervjuu kahepeale.

Olite mõlemad just Tallinnas. Kuidas läks ja mis tegite pealinnas? Veeris: plaanime siin mitmeid uusi liine ja meil oli sellega seoses mitmeid kohtumisi.

Kuidas Te ise ettevõtte möödunud aastaga rahule jäite? Jakoby: oli väga pingeline aasta. Oleme Rootsi majandusega väga tihedalt seotud, kuna Rootsi majandus tõusis, siis tänu sellele oli ka meil hea aasta.

Kas tegite eelmisel aastal ka suuremaid investeeringuid? Veeris: eelmisel aastal ei teinud suuri investeeringuid, kuid käesoleval oleme teinud.

Jakoby: selle aasta investeeringud tulevad kokku ca 150 000 eurot. Investeerime erinevatesse pakendiliinidesse. Tahame pakenditurule julgemalt peale minna, ka Eestis. Eestis on meil praegu veel väga väikene osa, aga tahame ka siin laiendada.

Veeris: meid iseloomustabki see, et oleme raskel ajal suutnud olla väga paindlikud ja suudame muutustele kiiresti reageerida. Kindlasti on see meie üks edu võti.

Kas see aasta tuleb sama edukas kui eelmine? Jakoby: me lootsime, et see aasta tuleb sama hea või veel parem, aga turg käitus teisiti. Me olime valmis tootma rohkem. Toodame sel aastal vähem kui eelmisel aastal.

Turg ei võta vastu nii palju, kui teie tänavu toota tahaksite? Jakoby: ah, aastal 2009 oli selline olukord, kus keegi ei tahtnud saada mitte midagi ja need augud, mis tekkisid aastal 2010, täitsime 2009. aastal toodetuga. Tegime ühel aastal kahe aasta toodangu. Meil on sellised kliendid, kes võtavad kas väga vähe või väga palju.

Kas usute, et tuleb uus kriis? Arvestate selle võimalusega ka oma ettevõttele tulevikuplaane tehes? Jakoby: kriis ei mõjuta meie investeerimisplaane mitte kuidagi. Veidi võib allapoole minna, kuid loodetavasti see pole ikka nii hull kui aasta 2009. Aga me oleme valmis selleks, kui kriis peaks tulema.

Olete teinud tagavaraplaani? Jakoby: tagavaraplaan on olemas. Me oleme valmis tootma palju rohkem ja ka palju vähem. Meil on turuga head kontakt, me teame tavaliselt kuu aega ette, mis juhtub, ja oleme selleks ette valmistatud.

Plaanite uusi töötajaid võtta? Veeris: lähitulevikus ei plaani kedagi juurde võtta. Pigem anname olemasolevatele töötajatele võimaluse rohkem tööd teha.

Olete töötajate palku ka kärpinud? Veeris: ei ole. Tõstnud ka ei ole. Aga enne masu me tõstsime töötajate palgad juba küllaltki kõrgele, Eesti keskmisest kõrgemale ja seal need ongi praegu püsinud

Mis võiksid olla suurimad murekohad teie sektoris Eestis? Veeris: toodame Eesti turule 3-4% aastas. Mured on seotud transpordiga. Transport Skandinaavia suunal pole alati ühtlane olnud. On olnudraskeid aegu, kui lihtsalt ei leia transporti.

Kuidas te sellest olukorrast välja olete tulnud? Veeris: läbi raskuste! (naerab). Alati oleme mingi variandi ikka leidnud. Selles osas tuleb tööd teha.

Jakoby: need on rahvusvahelised probleemid. Need mured tulevad ja lähevad igal aastal, sõltumata sellest, kas Eestis on parajasti head või halvad ajad.

Oskate ettevõtjatele midagi soovitada järgnevateks aastateks? Veeris: katsume olla mitmekülgsed ja paindlikud - see on olnud siiani edu võti.

Jakoby: me pluss on, et me emaettevõte on Rootsis, oleme üks osa ettevõttest. Info liigub kiiresti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 19:03

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing