Romet Kreek • 27. oktoober 2011 kell 10:15

Prantsuse pangad hakkavad kauplemisraamatut tühjendama

Prantsuse suurpangad BNP Paribas ja Societe Generale plaanivad kiirendada oma 1,1 triljoni eurose kauplemisraamatu kärpimist, et vältida aktsionäridelt või valitsustelt kapitali tõstmist, vahendab Bloomberg.

Eelmisel kuul alustasid pangad umbes 300 miljardi eurose varade müügiga 2013. aastaks, fokuseeruvad dollaris rahastatud äride nagu lennukiliisingu kärpimisele.

Kartes oma tipp-positsiooni kaotamist tulusas kauplemises ja derivatiivide äris, on Societe Generale ja BNP Paribas palju aeglasemalt kärpinud tegevusi võrreldes Deutsche Banki või UBSiga. Prantsuse pankadel võib olla vähe valikuid, kuna Euroopa Liit sunnib laenuandjaid kapitali suurendama. Pangandusregulaatori teatel vajavad BNP Paribas ja Societe Generale 5,4 miljardit eurot värsket kapitali. EBA andmetel vajavad Prantsuse pangad kokku umbes 8,8 miljardit eurot uut kapitali.

Pangad on juba veidi vähendanud kauplemisraamatut. Kui 2010. aastal ei muutnud eriti BNP Paribasi kauplemisraamat, kus on võlakirjade, aktsiate, repode ja derivatiivide positsioonid, siis esimesel poolaastal kahanes see kaheksa protsendi võrra, 717 miljardile eurole. Societe Generale'i kauplemisraamat vähenes neli protsenti, 219 miljardile eurole ja derivatiivide kauplemine kaheksa protsenti, 176 miljardile eurole.

"Prantsuse pankadele oli kauplemisraamatu kärpimine veel enne suve mõeldamatu tegevus, kuid enam ei ole see immuunne kärpimiste suhtes," ütles AlphaValue analüütik Christophe Nijdam. "Loomulikult on nad enne kauplemisraamatu kärpeid valmis kärpima teisi ärisid. Osa kauplemisraamatust on olnud kasumlikum, kuid ka riskantsem. Nad eelistavad kärpida laenuraamatut."

Hetkel kuum