• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Peeter Koppel: siil tuleb vaid ajutiselt udust välja

  Ühelt poolt kirjutatakse küll midagi korstnasse, kuid teisalt räägitakse ju pankade rekapitaliseerimisest, kommenteeris SEB Panga privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

  "Ühe käega antakse ja teise käega võetakse," täpsustas ta. "Antakse, ütlen ma sellepärast, et mul puudub usk, et pangad suudaksid turult raha "tõsta". Seega ilmselt ühel hetkel ollakse käsi pikalt ees mingi stabilisatsioonimehhanismi ukse taga, ükskõik kuidas seda ka nimetatakse," lisas Koppel.
  Koppeli hinnangul on kokkulepe hea lühikeses perspektiivis. "Mingil hetkel hakkasid finantsturud sisse hindama juba päris ebameeldivaid stsenaariumeid ning see pinge tekitas sellise üldisema "siil udus" efekti, kus ka näiteks ettevõtted, mis seni tegid pikaajalisemaid plaane, olid sunnitud kuude asemel lähtuma plaane tehes päevadest või nädalatest," kommenteeris ta. Sama kehtis ka tarbijate kohta. "Udus sõites on mõistlik kiirust alandada ja seda ka tehti. Ilmselt nüüd hinnatakse keskkond veidi ümber," lisas Koppel.
  Samas on SEB strateeg veendunud, et läinudöine kokkulepe ei lahenda mitte ühtegi strukturaalset probleemi. "Mis pikemat perspektiivi puudutab, siis tuleb aru saada, et Lääne-Euroopa seisab silmitsi strukturaalsete probleemidega, mida võib peamiselt kokku võtta sellega, et rahvastik vananeb ning nn hoolekanderiigi jaoks ei ole isegi kõige helgemates unenägudes enam raha," arutles Koppel. "Strukturaalsete probleemide lahendamine on aga poliitiliselt nii ebamugav, et minu arvates suudab olukord, kus ühtegi head lahendust ei ole, genereerida veel väga ebameeldivates kogustes ebastabiilsust – ka majanduslikku," lisas ta.
  Koppel nentis, et kuna euro on valuutana ehitatud veidi vigasele vundamendile, pole selle poolt tekitatud tasakaalustamatustega veel tegelema hakatudki. "See on ka poliitiliselt ebamugav, sest tähendaks euroala riikidele fiskaaluniooni tekitamise ja ühiste eurovõlakirjadega seoses jupi suveräänsuse kaotsiminekut," märkis ta.
  Euroala riigid leppisid öösel Brüsselis kokku Kreeka võlgade osalises kustutamises. Pangad peavad loobuma 50 protsendist nõudmistest. Võlgade kustutamine tähendab Kreeka võlakoorma kergendamist umbes saja miljardi euro võrra.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Sulev Alajõe: Pärnu majandusarengut takistav oskustööjõu nappus istub haridussüsteemi augus
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kohalikele tugevustele rajatud spetsialistiõpe aitab piirkonda investoritele atraktiivsemaks muuta, kirjutab Eesti 200 esinumber kohalikel valimistel Pärnus Sulev Alajõe vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.