• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euro remont ohustab Ida-Euroopa panku

  Ida-Euroopa majandused võivad krediidi osas kuivale jääda, kuna Lääne pangad fokuseerivad enese rekapitaliseerimisele.

  EBRD andmeil kuulub umbes kolm neljandikku Ida-Euroopa pangandusturust Lääne-Euroopa pankadele nagu UniCredit ja Erste Group Bank, kelle kohalikud üksused saavad tõenäoliselt vähem toetust, see aga mõjutab krediidikasvu.2008. aasta eelne Ida-Euroopa buum on juba krediidikriisi tagajärjel halvendanud laenude kvaliteeti ja aeglustunud majanduskasv.
  "See avaldab kindlasti mõju," ütles Barclays Capitali arenevate turgude makroanalüütik Christian Keller. "Kui teil on otseselt Lääne-Euroopa pankadega seotud pangandussüsteem ja Lääne-Euroopa pangad vähendavad finantsvõimendust, siis kasv Ida-Euroopas ei ole enam see, mis ta oli varem."
  Tõusvad kapitaliadekvaatsusnõuded võivad Kelleri sõnul sundima panku muutma bilansse kõhnemaks. Euroopa Liidu liidrid otsustasid eile, et põhikapitalireservid peavad tuleva aasta 30. juuniks tõusma üheksale protsendile riskiga kaalutud varadest, olles eelnevalt kandnud maha valitsuse võlakirjade väärtuse.
  Esimesel poolaastal on Ida-Euroopas laenukasv nõrgenenud, kasvades kolm protsenti EBRD jälgitaval 29 riigis, kusjuures pooltes nendest vähenes laenuraamat, viitas EBRD peamakroanalüütik Erik Berglof inflatsiooniga korrigeeritud numbritele.
  Christian Kelleri sõnul on Lääne pangad valmis uurima iga tükikest oma bilansis ja nad võivad olla varasemast kergemalt valmis müüma tütarpanku ning vähem valmis pikendama laenutähtaegade saabudes laenusid.
  Kuigi suurem osa Ida-Euroopas tegutsevatest pankadest on väikese Kreeka riskiga, on UniCredit, Erste ja Raiffeisen nende pankade seas, kes peaksid ootuste kohaselt tõstma kapitali normatiivide täitmiseks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Lemmit Kaplinski: Tartu peab olema ka tööta-end-rikkaks-linn
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.