Juudi kultuuri festivalil 'Ariel' esineb artiste Euroopast ja Lähis-Idast

ÄP 04. november 2011, 00:00

Kaheksandat korda toimuv juudi süvakultuuri tutvustav festival "Ariel" toob publiku ette Lähis-Ida ja Ida-Euroopa juutide muusika, kus sulavad kokku kolme religiooni mõjud - judaismi poeetilised tekstid, islami muusika ja kristluse traditsioon.

Aastaid on festival kandnud endas juudi kultuuri eri tahkudele pühendatud ettevõtmiste kooslust, mille raames on toimunud nii kunsti- kui ka filmiüritusi, raamatuesitlusi, raadiosaateid, näitusi ning kontserte. Nii on ka tänavu.

2011. aastal on festivali peakülaline maailmakuulus udimängija Yair Dalal, keda "Arieli" publikul oli esimest korda võimalus musitseerimas kuulda 2006. aastal. Seekord annab Iraagi päritolu muusik erakordse kontserdi koos ansambliga Vox Clamantis, mille kavas "Jeruusalemm" põimuvad kolme religiooni - islami, kristluse ja judaismi - muusikalised traditsioonid.

"Arielil" astub üles ka võluv Iisraeli lauljanna Ilana Eliya, kelle kava kannab endas Kurdistani rahva igatsuslikke laule vabaduse järele. Samuti on festivalil võimalik nautida oma loomingus klezmer-muusikat kasutava Odessa päritolu multiinstrumentalisti ja bajaanivirtuoosi Boris Malkovsky kontserti koos keelpillikvartetiga Dafo Krakówist. Malkovsky komponeeritud palad annavad edasi nii traditsioonilist elavat klezmer-muusikat kui ka džässi ja barokkmuusika võlusid.

Avapäeval toimub festivali raames Colin Shindleri raamatu "Iisraeli riigi ajalugu" esitlus, millele järgneb vestlusring autoriga. Festivali kunstilised juhid on dirigent Jaan-Eik Tulve ning vabakutseline ajakirjanik ja fotograaf Ilja Sundelevitš.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing