Birjo Must • 3. november 2011 kell 12:56

"Euroopa Keskpank mõistis kriisi tõsidust"

Ma olin tõesti veidi üllatunud, et juba tänasel koosolekul otsus ära tehti, kuid üllatusi saame näha veel ja veel, kommenteeris SEB Panga privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel tänast Euroopa Keskpanga otsust.

Järgneb Peeter Koppeli kommentaar baasintressimäära alandamisele:

Kui nüüd veidi ironiseerida, siis selline otsus tähendab seda, et ka Euroopa Keskpangas (EKP) ollakse ilmselt lõpuks aru saadud, et praegune kriis on ikka väga tõsine. Seni on EKP oma tegevusega turge ikka mõned korrad vägagi negatiivselt üllatada suutnud.

Parim näide sellest pärineb aasta 2008 juulist, kus kogu finantssüsteemist tuli juba väga paha lõhnaga suitsu ning EKP pidas vajalikuks vaatamata sellele intressimäärasid kergitada. Sama võib öelda käesoleva aasta aprilli ja juuli kohta, kus turgudel hoiti kahe käega peast kinni, et regiooni tõsiseima kriisi kontekstis keeratakse sisuliselt hapnikukraane koomale. 

Mina pean tunnistama, et ma olin tõesti veidi üllatunud, et juba tänasel koosolekul otsus ära tehti. Ootasin seda järgmiselt koosolekult.  Kuigi jah, spekulatsioonid selle kohta, et hinnastabiilsuse eest võitleja nr. 1 Trichet läheb auga pensionile ning uus EKP president Mario Draghi peab esimese ülesandena hakkama intresse langetama, hakkasid jõuliselt levima juba siis, kui Trichet veel ametis oli.

Nii või teisiti – ma arvan, et praegune kriis on viinud meid ebakonvenstionaalsete majanduspoliitiliste meetmete ajastusse ning üllatusi saame me selles osas näha veel ja veel. Suurim üllatus järgnevate kuude kontekstis oleks see, kui üllatusi ei oleks.  

 

Hetkel kuum