Sirje Rank • 3. november 2011 kell 11:47

EKP üllatus – intressikärbe

Teisipäeval ametisse asunud Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi üllatas vaatlejaid otsusega kärpida euroala enim jälgitud baasintressi määra.

Ühtlasi kärpis keskpank täna laenamise püsivõimaluse intressimäära 2%-le 2,25%-lt ja hoiustamise püsivõimaluse intressimäära 0,75 protsendilt 0,50%-le.

Intressikärbet olid prognoosinud vaid 6 agentuuri Bloomberg küsitletud 55 analüütikust. Pigem eeldati, et keskpank ootab hiljemalt detsembrini, mil on valmis keskpanga enda uued majandusprognoosid.

Samas on järjest enam kogunenud makromajandusnäitajaid, mis viitavad Euroopa majanduskasvu aeglustumisele. Viimati Saksamaal taas tõusule pööranud tööpuudusnäitaja ning kolmandat kuud järjest euroala töötlevas tööstuses valitsenud langus. Võimalik intressikärbe oli arutusel juba ka keskpanga oktoobrikuisel intressinõupidamisel.

OECD kärpis oktoobri lõpus euroala tuleva aasta majanduskasvu väljavaate kõigest 0,3%-le.

Huviga oodatakse täna ka Mario Draghi esimest pressikonverentsi. Kas ja mida ütleb keskpanga juht taas ägenenud euroala kriisi kohta? Euroala suurema võlakoormaga riikide võlakirjatootlused kerkisid täna rekordtasemele, kui euroala liidrid arutasid avalikult Kreeka võimalikku lahkumist euroalalt. Kas ja kuivõrd on keskpank valmis euroala riikide võlakirjade tugioste suurendama, mis praegu küünivad 173,5 miljardile eurole?

Hetkel kuum