Anne Oja • 8. november 2011 kell 15:26

Hodorkovski kuulutas ette revolutsiooni

Vangis istuv Jukose eksjuht Mihhail Hodorkovski arvab, et Venemaad ootab ees revolutsioon, edastas raadiojaam Ehho Moskvõ.

"Kardan, et maad ootab ees pikk seisak, poliitiline kriis ja revolutsiooniline võimuvahetus. Loodan väga, et veretu," sõnas Hodorkovski advokaatide vahendusel raadiojaama veebiportaali lugejate küsimustele vastates.

Hodorkovski on varemgi revolutsiooni vältimatuks pidanud. Tänavu juunis ütles ta välisajalehtedele, et Venemaa võib minna Araabia riikide teed, kus paljudes hiljuti revolutsioon toimus, kui võimud liberaalseid reforme jätkuvalt edasi lükkavad.

"Pole jäänud enam palju aega, kui uus põlvkond proovib süsteemil oma hambaid. See on vältimatu. Kui selleks ajaks pole võimu küsimus demokraatlike traditsioonide kohaselt lahendatud, ei suuda mingid jõustruktuurid kogu maad kontrolli all hoida," selgitas Hodorkovski.

Endine Jukose juht lisas, et Venemaa peaks loobuma oma imperialistlikest ambitsioonidest rahvusriigi ülesehitamise kasuks. "Venemaa on täiesti küps ehitamaks üles Euroopa tüüpi rahvuslikku õigusriiki. Siin on peamine kultuur. Rohkem kui 80% elanikkonnast arvab end vene kultuuriruumi," märkis Hodorkovski.

Hodorkovski sõnul on Venemaa rahvusliku enesetapu äärel ning impeeriumi säilitamise katsed on liiga palju maksma läinud.

Hetkel kuum