Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mägede helid ja Itaalia elurõõm

  Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor annavad ühise advendikontserdi, mida juhatab koori kunstiline juht ja peadirigent Daniel Reuss.
  Kontserdi esimeses pooles tulevad ettekandele liturgilistele tekstidele loodud teosed: Arvo Pärdi "Te Deum" ning Saksa romantismiajastu helilooja Felix Mendelssohn-Bartholdy "Psalm nr 42".
  Teises pooles kõlab Mendelssohni Itaalia-aineline IV sümfoonia, mida Igor Stravinski on esile tõstnud kui elegantsi parimat näidet muusikas.
  "Te Deum" valmis Arvo Pärdil Kölni Raadio tellimusel. Selle tõid Kölnis esiettekandele Kölni Raadio koor ja orkester Dennis Russell Daviese juhatusel 19. oktoobril 1985. Teos on pühendatud Alfred Schleele ning kirjutatud kolmele koorile, keelpilliorkestrile, prepareeritud klaverile ja tuuleharfile.
  Teose liturgilise teksti moodustavad Pärdi sõnutsi igavesed tõed. Talle on see nagu mäestikupanoraam oma kestvas vaikuses.
  "Šveitsi maalikunstnik Martin Ruff ütles mulle kord, et selge ilmaga eristab sinisel üle kahekümne varjundi. Otsekohe hakkasin neid siniseid mägesid kuulma," on helilooja lausunud.
  "Tundsin vajadust panna kõik pehmetesse värvidesse. Dünaamika, tempo, üldine värvigamma - kõik ühe hingetõmbega. See tekst kõlab mu kõrvus mahedana," on Pärt veel "Te Deumi" kohta öelnud.
  Muusikas peituvat imetunnetust tugevdab tuuleharfi sügav, mahlakas järelkõla. Pärt märgib: "Selle instrumendi kavandas ja ehitas üks Norra käsitöömeister Kreeka tuuleharfi meenutavate põhimõtete alusel. Selle keeled paneb liikuma tuuleõhk, otsekui ootaks harf tuule paitusi. Sellest tehti suurepärane lindistus, mida ma kasutan "Te Deumi" pedal point'ina; ta täidab umbes samasugust funktsiooni nagu Ison Bütsantsi kirikumuusikas."
  Mendelssohni "Psalm nr 42" ettekandel liitub koori ja orkestriga sopran Pirjo Püvi, kes on osalenud paljude vokaalsümfooniliste suurvormide esitamisel.
  1833. aastal valminud IV sümfooniasse pani Mendelssohn oma Itaalia reisi muljed. Aastapikkune reis algas 1830. aasta maikuus, Mendelssohn viibis mitmes linnas, tehes pikima peatuse Roomas.
  "Võlgnen tänu kõigele sellele, mis pole õigupoolest muusika: varemetele, maalidele, looduse rõõmsameelsusele. Kõige rohkem aga ikkagi muusikale," kirjutas helilooja Itaaliast.
  Selles teoses õnnestus Felix Mendelssohnil paremini kui kellelgi teisel enne teda sümfoonilistes raamides edasi anda lõunamaa elurõõmsat temperamenti.
  Autor: Kersti Inno
 • Hetkel kuum
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Föderaalreservi otsus kukutas USA aktsiaturgu
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
USA peamised aktsiaindeksid langesid kolmapäeval, kui Föderaalreserv tõstis intressimäärasid veerand protsendipunkti võrra.
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Tiia Vissak: vabaneme Eesti (majandus)edule ohtlikust keskpärasuse lõksust
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Peame maast-madalast toetama originaalsete ideedega inimesi, et ettevõtted ja organisatsioonid ei manduks ja keerulises olukorras vee peale jääks, kirjutab Tartu Ülikooli rahvusvahelise ettevõtluse kaasprofessor Tiia Vissak arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Homme nägin ma Ukrainat!
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ei pea olema hiromant, et näha, millist potentsiaali ja võimalust pakub Eesti ettevõtetele Ukraina turg; aitame neil võita sõja, toetame Venemaa agressiooni ohvreid ning läbi lõimuva majanduse paraneb ka julgeolek, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Meedialiit kaitses europarlamendis Eesti väljaandjaid Google’i ja Facebooki vastu
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Eesti Meediaettevõtete Liidu esindajad esinesid täna Brüsselis Euroopa Parlamendi Renew Europe grupi kuulamisel ettekandega, milles kaitsesid Eesti ajakirjandusväljaandjate huve suurte vahendusplatvormide omavoli vastu.
Varsti avatav Baltimaade suurim spordipood hakkab töötajaid otsima Vaata, palju uues poes müüjatele palka pakutakse
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.
Augustis avab spordikaupade jaekett Decathlon Harjumaal Kurnas IKEA kaupluse kõrval Balti suurima spordipoe.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.