Rainer Saad • 23. detsember 2011 kell 15:15

S&P: Pankade reitingukärpe oht pole kuhugi kadunud

Pool triljonit eurot, mille Euroopa Keskpank sel nädalal pankadele laenas, annab küll väärtuslikku aega juurde, kuid ei kaitse reitingukärpe eest, ütles Standard & Poor’si juhtivametnik täna.

Reutersile antud telefoniintervjuus ütles S&P Finantsinstitutsioonide juhtivdirektor Scott Bugie, et EKP samm anda pankadele kolmeaastasi laene oli küll positiivne, kuid liigne võlg ei lahenda pankade peamisi probleeme.

„Keskpanga liigutus ei paranda pankade krediidireitinguid,” ütles Bugie. „Operatsioon on suur asi. Pool triljonit eurot, mis tuleb ülimadala protsendiga, ei lahenda siiski fundamentaalseid probleeme. See on probleemide lükkamine tulevikku.”

Bugie ütles, et EKP hiljutine käik näitab keskpanga pühendumust võlakriisiga võitlemisel ja pankadele hingamisruumi andmisel.

„EKP ei lahenda fundamentaalseid probleeme, kuid ostab väärtuslikku aega juurde ning me võtame seda enda analüüsi tehes arvesse,” märkis ta. „See süvendab sümbioosi pankade ja riigivõlakirjade vahel, kandes riski edasi ja tagasi. Samuti tekitab see küsimuse, milline väljumisstrateegia on valitsustel ja keskpangal.”

Bugie sõnul on üle poole Euroopa pankadest negatiivse vaatluse all, mis võib tähendada reitingukärbet järgmise kolme kuu jooksul.

„Järgmise aasta esimene kvartal saab väga raske olema,” lisas Bugie.

Hetkel kuum