Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Yoga – targa maja looja

    Kõik me tahame olla mugavad. Enamasti ka targad. Intelligentsete lahendustega tegelev Yoga ühendab endas mõlemat, sidudes joogale omaselt kokku paljude moodsate kontorite, ärihoonete ja kodude vaimu ja füüsise.

    Yoga ajalugu ulatub ajajärku, kui ettevõtte juht Priit Vimberg oli tegev kohviaparaatide rentimise teenust pakkuvas ettevõttes OÜ Estomatic Grupp, aasta siis oli 1999/2000.Priidule tuli mõte hakata arendama mobiilsideteenuseid sel määral, et näiteks kohvi eest oleks võimalik tasuda SMSi­ abil. Ta pöördus oma ideega EMT poole ning see käik viis ta kokku Raivo Raestikuga, kelle ametinimetus on praegu CTO.Et idee oli toona veel toores ning tohutut läbimurret endaga kaasa ei toonud, liikus ettevõte edasi läbipääsusüsteemide arendamisega. Algne motiiv oli olemasoleva idee täiuslikkuseni viimine. Nii võeti nõuks luua lahendus kohviaparaadile, et seda saaks distantsilt sisse lülitada ja jälgida.Toona jätkas Raestik veel viis aastat endise tööandja EMTga, kuid aastal 2005 liitus ta Vimbergiga eraettevõtjana. Koos sai loodud holding-ettevõte Estomatic Solutions, mille algne suund oli selgelt IT.
    Tipptegijad pidasid ideed teostamatuks. Veel mõnda aega oli Priit Vimbergi soov jätkata kohviäris, kuid aastal 2006 võeti kurss selgelt turvalahendustele. Esimeseks pääsukeseks kujuneski läbipääsusüsteem.Taheti luua ühtne süsteem, mille abil saaks korraga juhtida automaatselt nii turvasüsteemi kui ka valgust ja muid funktsioone. Sellele lähenemisele oli toona üpris suur vastasseis. Keegi tipptasemel tegijaist ei uskunud, et see on võimalik. Lugematul korral esitati neile küsimus, kuidas nad usuvad end suutvat teha midagi, mis seni pole õnnestunud ühelgi tipptegijal.
    Hüpped üle oma varju. Aastail 2006–2007 oli ettevõttel Briti taustaga investor, kes noorte ja andekate meeste ideesse uskus. Tehnoloogia arenes kiiresti, müük aga paraku mitte. Seepeale kaotas investor usu ning võttis oma toetava õla alt ära. Ta oli ettevõttesse panustanud 1,5 aastat.Uusi investoreid oli väga raske leida, kuna kõik ihkasid näha kiiret müügitulu. Et seda ei juhtunud, jõudis ettevõte sisuliselt pankrotini, isegi avaldus viidi juba sisse.Ent noored ettevõtjad ei kaotanud pead ning alustasid julgelt üle oma varju hüppamisega, mis kestis kuid. Firmasse jäi 13 inimesest alles vaid seitse, kes elasid umbes neli kuud n-ö õhust ja armastusest teadmisega, et saabuvad paremad päevad. Nad panid ettevõtte arengusse nii ihu kui ka hinge.Aastal 2008 leidis ettevõte uued investorid – Juhan Kolgi ja Urmas Pasti. Et mõeldi veidi suuremalt ja globaalsemalt, kui algul investoreile tõestada suudeti, tuli näha päris palju vaeva, et viimased ettevõtte veendumusi jagama hakkaks.Sellest keerulisest ajast õppis organisatsioon palju. Meeskond hakkas täiesti uuel tasemel kokku hoidma ning perekonna toetust hindama.Aasta 2008 oli ettevõtte jaoks valge laeva aasta – toode oli saanud piisavalt küpseks ning äri liikus täispurjes edasi. Tõsi, nüüdseks on toodet korda neli ümber kirjutatud.
    Ratsionaalsus versus utoopia. Yoga on alati taotlenud tarku lahendusi, ideaalis suhtlevad tänapäeva kodud Priit Vimbergi sõnul pilvemaailmas.“Oleme mõlemad Priiduga üle keskmise mugavad inimesed – milleks kulutada liigselt ­aega ja energiat? Samal ajal suhtume äärmise respektiga energiakasutusse ning hindame ökonoomsust igal tasandil,” märgib Raivo Raestik. “Kui sageli kohtame me suurtes ärihoonetes kontoreid, kus lülitatakse valgustid välja, kui neid ei kasutata?” küsib ta.Yoga smart-lahendusele orienteeritud tooted on täiesti omalaadse lähenemisega, niisuguseid asju ei ole Vimbergi sõnul veel keegi suurtootjaist ellu viinud.Miks küll? “Arvan, et põhjuseks on oma standardites kinni olemine. Harjutud on mõtlema kindlat rada pidi,” räägib Vimberg.Tema sõnul algab enamik nende tööalaseid kohtumisi vastaspoole remargiga: “Kõik teevad selliseid asju. Mis siin nüüd uut olema peaks?”Veidi enama süvenemise järel ollakse siiski hämmeldunud ning enamasti leitakse, et midagi säärast pole varem nähtud. “Seda leiavad sageli just sellised Ericssoni tüüpi ettevõtted,” märgib Vimberg. Talle toob muige suule mõttekäik mobiiltelefonide mudelite rohkest valikust.“Ka mobiiltelefonide turul tundus veel mõnda aega tagasi, et kedagi üllatada on keeruline. Siis aga tuli välja iPhone,” naerab mees, kes plaanib maailma üllatada veel nii mõnegi “iPhone’iga”. Üks lennukamaid mõtteid, mis noorte meeste peas ideest tooteni on arenenud, on smart grid ehk tark elektrisüsteem, mis paneb kui võluväel kardinad kontoris liikuma, lülitab reedesel õhtul elektrisauna töölt koju ruttaja jaoks sisse jne.Kogu Yoga toodang tehakse valmis Pärnus asuvas tootmisüksuses. Praegu on käimas dialoog mitme maailmas tuntud tootjaga, kellel on teoreetiline valmisolek alustada Yoga toodete toomist.Priit Vimberg ei salga, et ka tema enda kodus on suur osa asju targalt lahendatud. Ta on sellise lähenemise tõeline fanaatik ning püüab seda suhtumist omaenda ellu maksimaalselt integreerida. Kandev idee tugineb tema enda sõnul kahele näitajale, milleks on mugavus ja ökonoomsus.
    Keskkonnasõbralikkus vs. moodsus
    Tärkab küsimus, kas me suure sooviga luua ökonoomseid lahendusi ei loo mitte uusi kulukohti ega suurenda seeläbi näiteks nafta kasutamist?“Kindlasti pole see nii,” kaitseb Yoga juht Priit Vimberg varmalt oma seisukohta. Tema sõnade kohaselt taotleb Yoga eeskätt mugavust, ent samavõrd oluline on energia- ja loodussäästlikkus.“Oleme selle kõik mitu korda läbi arvutanud – summa summarum on lahendused igal juhul plussis, seda siis energia kokkuhoiu mõttes. Meie süsteem on ühekordne ning välistab kõikide teiste paralleelsete seadmete vajalikkuse. See annab suure kokkuhoiu,” märgib Vimberg.Ta ei leia näiteks e-lugerite jms moodsate tehnikavidinate levimises midagi loodusele kahjulikku. “No tahtmatult ei suuda seitse miljardit inimest lugeda lehte paberil, see ei ole lihtsalt võimalik. Kui nii jätkuks, siis oleks just see looduse suhtes vaenulik käitumine: e-lugerite tootmiseks kulub küll loodusest pärinevat toorainet, kuid paberi ning ajalehtede-raamatute tootmiseks minevate puude hulk terve inimkonna tarvis on kahtlemata suurem,” nendib Vimberg.Ta leiab, et infoedastus peaks kogu maailmas muutuma üha lihtsamaks, see on paratamatu arvutiajastu võidukäik. Seega ühel või teisel viisil lõhub inimkond loodust kindlasti ka tulevikus, sellest pole pääsu.Omal moel sarnaneb Yoga meie teise innovaatilise ettevõttega Defendec, kelle tähelend samuti kodumaa piiridest selgelt kaugemale jõudnud on.
    Soov maailma vallutada. “Jah, paralleele on meie tegemistes tõesti,” leiab Priit Vimberg.“Meil on koostöö ja läbirääkimised käimas selliste suurte ettevõtetega nagu Elion, TeliaSonera, Ericsson, Intel ja Fortum. Kui kõik hästi läheb, siis varsti saame asjadest konkreetsemalt rääkida ja näha, kas suudame maailmaturul läbi lüüa,” sõnab Vimberg.Kui tootearendus ja lansseerimine koostöös mainitud ettevõtetega peaks osutuma edukaks, on Yogal Vimbergi sõnul kahtlemata ambitsiooni vallutada maailma või vähemasti mingit osa sellest.
     
    Mis on mis
    OÜ Yoga
    suuromanik: Renum Invest (Juhan Kolk ja Urmas Past, 98,9%)Juht: Priit VimbergTöötajaid: 15Tootmine on korraldatud allhanke korras, praegu toimub see Eestis.Intelligentne hoonesüsteem: lahendus on mõeldud kõige rangemate nõuetega hoonetele. See on paigaldatav eelkõige uutele ja renoveeritavatele kontoritele, kortermajadele ja eramutele. Tavatarbijale suunatud paigalda-ise-toodet saab kasutada ka olemasolevates kodudes või väikekontorites.
     
    Kommentaar
    IT parandab elukvaliteeti
    Raili Somelar, OÜ Defendec turundusjuhtInnovatsiooniga tegelemine vajab aega, kannatust ja investeeringuid. Selle eksport aga teadmisi, õigeid koostööpartnereid ja täpset ajastust.Eestist on saanud üks Euroopa juhtivaid start-up-riike, kust oodatakse pidevalt midagi uut ja põnevat. Põhjendatult: meil on e-riik, m-parkimine, internetipangad ja teised kõrgtehnoloogilised lahendused.Eriti põnevad on lahendused, mis muudavad elu mugavamaks ja lihtsamaks, parandavad meie elukvaliteeti ning säästavad loodust ja energiat.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Boeing on keerulises olukorras, kuid üllatas tulemustega
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.