Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Investorite tüli viis Eesti idu pankrotti

    Yoga juht ja asutaja Priit Vimberg süüdistab firma pankrotis tülitsevaid investoreid. Foto: Andras Kralla

    Tartu ärimeeste Urmas Pasti ja Juhan Kolgi osalusega targa maja süsteemi pakkuv AS Yoga on ettevõtte juhi sõnul pankrotis investorite vahel tõusnud tüli tõttu.

    „Minu kümne aasta töö läks sinna. Selline kraaklus pole mitte ühegi areneva ettevõtte jaoks hea. Selliste investoritega mina rohkem koostööd teha ei taha,“ sõnas Yoga juht ja asutaja Priit Vimberg. 
    2014. aasta märtsis kuulus Juhan Kolk juhtmevaba targa kodu seadmete ja operatsioonisüsteemi arendamisega tegeleva Yoga osanikuna Toomas Hendrik Ilvese Poola visiidi äridelegatsiooni. Presidendi kaaskonda valiti tippettevõtjad ja kõige perspektiivikamate idufirmade esindajad. Yoga nende seas.

    Yoga arendab intelligentset hoonesüsteemi, mis võimaldab juhtida nii kodus kui kontoris elektriseadmeid ja hoone tehnosüsteeme ühe arvuti, mobiili või teleri abil.

    Lisaks saab targa maja lahenduse abil jälgida, kui palju seadmed hoones energiat tarbivad ning teatud mahu täitumise korral lasta saata endale selle kohta meeldetuletus näiteks SMSiga meeldetuletus saata.

    Ettevõte kuulub Juhan Kolgile (OÜ JKO 37%), Urmas Pastile (OÜ Suveujula 37%) ja Telia Sonera AB-le (25%), juhatusse kuuluvad Priit Vimberg ja Krista Lagus.

    Kahe nädala eest kuulutas kohus välja Yoga pankroti, täna toimus juba esimene kaht miljonit eurot ootavate võlausaldajate koosolek. Kõik 16 töötajat on koondatud.  
    „Meie taha investeeringu kaasamine ei jäänud“
    Igal Yogaga seotud osapoolel on kuulsusetu lõpu leidnud idufirma pankroti põhjustest oma nägemus.
    Tänavu ootasid ettevõtet ees viis paljulubavat projekti maailma suurfirmadega, kuid need kõik vajanuks rahastust. Raha, täpsemalt kuus miljonit eurot, jäi Vimbergi sõnul oktoobris Eesti investorite venitamise tõttu tulemata. Intel, HP ja Orange on mõned suured koostööpartnerid, kes jäid ootele ning on avaldanud nüüd Vimbergile kahetsust, et magusad projektid jäävad realiseerimata.
    „Kuna need tehingud on kõik pika vinnaga, võtavad need paar-kolm aastat aega, ei tulnud neist veel piisavalt müügitulu. See turg on alles tuure võtmas,“ märkis Vimberg.

    Täiesti ebaõnnestunud investeering

    Juhan Kolk, Yoga osanik

    Investeeringut hindan praeguse seisuga täiesti ebaõnnestunuks, põhjuseks  muuhulgas müükide vähesus, tekkinud osanikevahelised lahkarvamused äriplaani ja ettevõtte juhtimise osas.

    Välja tulnuks vahetada ettevõtte tegevjuht Priit Vimberg, kui ta tabati katselt oma “puukfirmat” luua, kuid selles ei jõudnud aktsionärid üksmeelele. 

    Juhan Kolk ütles, et pankroti põhjuseks on äriplaani mitterealiseerumine. Urmas Past ütles, et ei soovi Äripäevaga suhelda. Vimberg aga kinnitas, et suurest investeeringust ilma jäämise ja firma pankroti taga on Kolgi-Pasti tandemi venitamine ja kraaklus Rootsi investoritega. Rootsi investor ehk tuntud mobiilioperaator Telia Sonera AB vastas ettevõtte pressiesindaja Peter Borsose vahendusel napisõnaliselt, et investeering Yogasse polnud kindlasti edukas.
    Kolk kinnitas, et just nende soov oli kaasata välisinvestor. „Me tegime selle nimel üle aasta tööd ja meie taha välisinvesteeringu kaasamine ei jäänud. Kahjuks loobus üks osalev riskifond n-ö viimasel sekundil oma plaanist, mistõttu ei õnnestunud investeeringut  lõpuni viia.“
    Suur kala oli peaaegu käes
    Aasta tagasi oli Yogal terendamas suur investeering kahelt rahvusvahelistelt investeerimisfondilt – kummaltki kaks miljonit eurot, kes nõudsid, et ka olemasolevad investorid lisaksid nii suurte summade puhul omalt poolt kaks miljonit.
    „Olemasolevad investorid venitasid väga pikalt investeeringu osas uute investoritega läbi rääkimisel. Uued investorid soovisid investeeringu juba aasta tagasi kuu-pooleteisega kinni panna. Lõpuks venisid asjad nii kaua, et kui oktoobriks said kõik komad paika, ütles üks rahvusvaheline investor, et neil on selle investeeringu jaoks raske hääli kokku saada, sest aega on läinud liiga palju ja turg on juba nii palju edasi läinud. Hakkasime neile asendust otsima, see aga võtab aega ja otsimise ajal oleks pidanud ettevõtet rahastama,“ selgitas Vimberg.

    Puukfirma loomises mind süüdistada ei saa

    Priit Vimberg, Yoga juht

    Härra Kolk peab mind puukfirma loomises süüdistades silmas ilmselt OÜ-d Kaamerad, mida ma soovitasin Yogale videolahenduste partneriks. Sellega olin seotud mina, veel üks Yoga töötaja ja kaks inimest, kellel polnud Yogaga mingit seost. 

    Kuna koostööpartner Elion tahtis välja vahetada senist Rootsi firmat, kes pakkus meile videolahendusi, soovitasin OÜd Kaamerad. Meie kliendile see sobis, tehing pidi käima aga läbi Yoga nõukogu, see ettevõte oli rämedalt mikromanageeritud Juhan Kolgi ja Urmas Pasti poolt. Mina taandasin end otsustusest. Kolk leidis, et rikun konkurentsi.

    Hiljem sundis Kolk tegema tehingut, kus Yoga sai tasuta 100%-liselt OÜ Kaamerad omanikuks lubadusega firmat arendada. Selle ettevõtte arendamiseks aga mitte midagi ei tehtud.

     

    Ta lisas, et algselt soovis Telia investeeringuga edasi minna ning Kolk ja Past ei soovinud, kuid siis seisukohad vahetusid. „Nad püüdsid omavahel kokkuleppele saada, kuid see lihtsalt ei õnnestunud. Siis nad (Kolk ja Past – toim) ütlesid lõpuks lihtsalt, et mingu see ettevõte siis pankrotti. Juhatusel ei jäänudki muud üle kui anda sisse pankrotiavaldus.“
    Kolk näeb aga asja teisiti: „Äriplaani järgi pidi ettevõtte jätkusuutlikuks tegutsemiseks vajalikud müügimahud ja kassavoog saavutatama lähiturgudel müüdava  targa kodu teenusega  eraklientidele. Selle aluseks oli Telia Soneraga sõlmitud leping,  milles viimasel oli Baltikumis ja Skandinaavias  toote ainumüügiõigus.  Müükide vähesus oli ka põhjuseks erimeelsuste tekkimisel põhiinvestorite  vahel.“
    Ajutine haldur tõi välja Yoga maksejõuetuse analüüsis, et Yoga teenuste-toodete müük ei saavutanud oodatud taset, väikesest käibest ei saanudki tekkida investeeringuteks ja müügitegevuse toetuseks vajalikku kasumit, Yoga oli pikas arenemisfaasis ning omanike pidevad investeeringud ja laenud  ei olnud piisavad ja uusi investoreid kaasata ei õnnestunud. Käibest ei piisanud isegi jooksvate kulude katteks, tekkisid võlad, sealhulgas maksuvõlg.
    Toode, millel pole alternatiivi
    Vimberg ei taha isegi mängida mõttega, et võib-olla polnud maailm lihtsalt veel nende lennukate targa kodu süsteemide jaoks valmis.
     „Maailm keeb praegu selles vallas – targad kodud ja asjade internet. See kõik on alles algus. Meie välja töötatud lahendus, millega koos partneritega tahtsime turule tulla, on tänaseni ainulaadne ja mitte ühtegi alternatiivi sellele ei ole. Omanike kraakluse pärast on tehtud sellele ettevõttele pöördumatu kahju. Ma ei tea, kui lihtne on seda taastada,“ rääkis ta.
    Ta ei oska ka aimata, kas võiks leiduda huviline, kes tahaks firma üle võtta ja edasi tegutseda. „Minu jaoks on see müsteerium. Keegi pole aru saanud, miks see nii kaua venis ja miks investorid kokkuleppele ei saanud.“
    Yoga on juba ka kord varem aastate eest pankrotiavalduse valmis kirjutanud, kui firmasse poolteist aastat panustanud Briti investor selle hülgas. Aastal 2008 leidis aga Vimberg pärast poolte töötajate lahkumist uuteks investoriteks just nimelt Juhan Kolgi ja Urmas Pasti.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Majandusminister: Bolti president siin eksib, eelnõud kirjutavad ikka ametnikud
Platvormitöö direktiivi ja Bolti lobistamisega seoses näeb majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo, et ettevõtete eest seismine ongi avalik huvi ja ministeerium on toiminud õigesti.
Platvormitöö direktiivi ja Bolti lobistamisega seoses näeb majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo, et ettevõtete eest seismine ongi avalik huvi ja ministeerium on toiminud õigesti.
Euroopa gaasikauplejad muretsevad juba järgmise talve pärast
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.