Indrek Kald • 6. juuni 2012 kell 15:28

Luman: Eesti ja Läti peaks keskenduma koostööle

Kaubandus-tööstuskoja juhi Toomas Lumani sõnul tuleb Eestil ja Lätil keskenduda koostööle.

"Peaksime mõlemas ühiskonnas saama üle mõttemallist, et teeme kõike ise," lisas ta Riias Eesti-Läti äriseminaril.

Rääkides Eesti ja Läti ettevõtjate võimalustest maailmas rõhutas Luman, et arvestades meie riikide väiksust, saame keskenduda kaubanduse arendamisele eelkõige Euroopa Liidu siseturul. "Seetõttu on meie ühine huvi ka siseturud reaalselt toimima saada, kõrvaldades takistavad tegurid, millega ettevõtjad igapäevases praktikas silmitsi seisavad," märkis ta.

Eesti Kaubanduskoja Lätis juhi Hele Lõhmuse sõnul võiksid Läti ettevõtjad Eestist ja selle võimalustest teada palju rohkem – näiteks Eesti maksusüsteemi eelistest ning paindlikust töösuhteid reguleerivast seadusandlusest. Ta rõhutas, et Lätti investeerimisel on väga tähtis arvestada kui olulised on isiklikud suhted.

Ärifoorumi kandev mõte oli, et Eesti ja Läti peavad üksteist rohkem tundma õppima ning tihedamat koostööd tegema, sest valdkondi selleks on väga palju, nt IT- teenused, transport, kaubandus jne.

Ärifoorumi avasõnadele järgnes koostöölepingu sõlmimine Eesti ja Läti kaubanduskodade vahel Toomas Lumani ja Gundars Strautmanise poolt. Leping on märgiks juba toimivast koostööst, mida soovitakse veelgi süvendada.

Koostöölepingu sõlmimise järel tutvustas Anvar Samost Eesti-Läti tulevikukoostöö raportit. Kuigi raport ei käsitle otseselt kahe riigi vahelisi majandus- ja kaubandussidemeid, on oluline ka kõigi teiste tasandite koostöö arendamine, et luua tihedamad suhted ka kultuuri-, teadus- ning muudes poliitikates.

Ettekandele järgnenud paneeldiskussioonis osalesid Daniels Pavluts (Läti majandusminister), Juhan Parts (Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister), Andris Ozols (Läti Investeerimis- ja Arenguagentuuri direktor), Toomas Luman (Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees), Gundars Strautmanis (Läti Kaubandus-Tööstuskoja president), Hele Lõhmus (Eesti Kaubanduskoja Lätis tegevjuht), Anvar Samost (Eesti-Läti tulevikukoostöö raporti üks autoritest), Andris Vanags (Läti Kaubanduskoja nõukogu liige), Sandis Kolomenskis (Läti Informatsiooni ja Kommunikatsiooni Assotsiatsiooni juhatuse liige) ja Veiko Spolitis (Läti Kaitseministeeriumi parlamentaarne sekretär).

Riia Stradinši Ülikooli Euroopa õpingute professori Edijs Bošsi juhtimisel arutleti Ärifoorumil koostöövõimaluste ja seda takistavate probleemide üle.

Läti-Eesti Ärifoorum toimus täna Eesti presidendi riigivisiidi raames Riias, Radisson Blu Hotel Daugavas. Foorumi avasid Läti president Andris Berzinš ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves.

Eile juunil toimus presidenti saatva äridelegatsiooni õhtusöök Eesti Kaubanduskoja Lätis liikmetega, kus Läti demograafilisest olukorrast andis ülevaate Läti haridusministeeriumi esindaja. Enne õhtusööki külastas delegatsioon Riia linnavalitsust, kus tutvustati Riia arenguplaane ning investeerimisvõimalusi.

Pärast Ärifoorumit ühineb äridelegatsioon president Ilvese visiidiprogrammiga.

Hetkel kuum