Romet Kreek • 27. juuli 2012 kell 7:50

Kreeka pangad õpivad Euripidese käsikirjast

Kreeka pangad on üha enam hädas laenudega ning eeskuju võetakse enne meie ajaarvamist viiendal sajandil kirjutatud Euripidese käsikirjast – aeg ravib haavad, kirjutab Bloomberg.

Pangad pigem restruktureerivad laene, kui lähevad nende tagatisi realiseerima, pikendades laene kuni 45 aastaks, andes kuni aasta laenupuhkust, mil kunded maksavad vaid intresse, samuti pannakse lapsed andma lisagarantiisid, kuna lõpuks kuulub kinnisvara neile.

Pangad peavad tagatiste kallale minekut halvimaks laenuraha kättesaamise meetodiks ja seetõttu ei ole ka Kreekas kinnisvara hinnad langenud vakantse kinnisvara tõttu. Pankadele kuuluv kinnisvara hävitab kogu piirkonna väärtust ja ujutab turgu üle, ütles National Bank of Greece’i eluasemelaenude ja jaepanganduse juht Andreas Athanassopoulos. Selle panga turuosa Kreeka eluasemelaenude turul on 30 protsenti. Kui Euripidest tunti kui tragöödiat, siis Kreeka pankurid arvavad, et laenu võtnud saavad võimaluse jääda oma kodudesse ning lõpuks heastada oma võlad.

Pankade mittetöötavad laenud Kreekas, kus majandussurutis kestab viiendat aastat ja tööpuudus on teinud rekordi 23 protsendiga töövõimelisest elanikkonnast, ulatuvad 17,2 protsendini väljastatud laenudest. Samuti on muutnud probleemi suuremaks valitsuse leival olijate kuni 45 protsendine palgalangus.

„Õppisime USAst, kus tagatiste sundvõõrandamised kukutasid kogu piirkonna väärtust,“ ütles ta. „Kreekas ei ole hinnad kokku kukkunud. Idee on toetada inimesi laenude tagasimaksmisel, et minimeerida kahjumeid.“

Ateenas on eluasemete hinnad 2008. aasta teise kvartali tipust langenud vaid 20 protsenti. Kreeka suuruselt teises linnas Thessalonikis on sellest ajast hinnad tiksunud alla 18,8 protsenti. Teistes linnades on hinnalangus 11,6 protsenti.

Kreekas oli eluasemelaenude jääk 2010. aasta lõpu seisuga 80,5 miljardit eurot. 1997. aastast 2008. aasta lõpuni tõusid Ateenas eluasemete hinnad enam kui 170 protsenti.

Hetkel kuum