24. august 2012 kell 3:41

Reformi vari uurimise kohal

Kuigi Reformierakonna rahastamise uurimine läks Kristen Michalile alluvast riigiprokuratuurist üle politseile, pole partei vari uurimise kohallt kadunud.

Kuigi Silver Meikari avaldusest ajendatud uurimist juhib prokuratuur, viib menetlust läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo. Selle büroo juht on Mati Ombler, kelle reformierakondlasest vanem vend ja erakonna toetaja on olnud tihedalt seotud nii peaminister Andrus Ansipi kui partei mõjuka liikme Neinar Seliga.

Mati Ombleri vanem vend Avo Ombler on avalikkusele tundmatu, temast on kirjutatud vähe. Siiski on teda nimetatud suurärimees Seli grupeeringu liikmeks. Avo Ombler pole üksnes Reformierakonna hingekirjas, ta on teinud ka parteile mõnekümne tuhande krooniseid annetusi.

Mis roll on menetluses keskriminaalpolitseil ja reformierakondlase vennal Mati Ombleril? Sisuliselt on Mati Ombleri vastutusalas materjalid, mis parteikontori puistamiselt kaasa võeti. Tema alluvuses töödeldakse ja analüüsitakse tõendeid. Mati Omblerile alluvad ka uurijad, kes kuulasid üle Kristen Michali, Kalev Lillo ja Taavi Rõivase. Edaspidine on iga juhi enda otsustada, palju ta uurimisse sekkub ja alluvaid suunab.

Milliseid seoseid veel on kriminaalpolitseiametnik Ombleri, tema venna ja Reformierakonna ladviku vahel, loe tänasest Äripäevast.

Autor: Katariina Krjutškova, Kristi Malmberg

Hetkel kuum