Hannes Sarv • 29. august 2012 kell 10:11

Kahtlustatute ring täienes Kalle Pallinguga

Lisaks justiitsminister Kristen Michalile ja riigikogu liikmele Kalev Lillole on Reformierakonna rahastamise uurimise tõttu kahtlustatavaks tunnistatud ka nende erakonnakaaslasest riigikogulane Kalle Palling.

„Hetkel saame kinnitada, et kahtlustus on esitatud Kristen Michalile, Kalev Lillole ja Kalle Pallingule, kuna kriminaalasjas on olnud vajalik nende ülekuulamine teatud inkrimineerivate asjaolude kontrollimiseks,” kommenteeris juhtiv riigiprokurör Heili Sepp. Kõiki neid kahtlustakse erakonna varale seatud piirangute rikkumises, Pallingu kahtlustus on lisaks kvalifitseeritud ka pistise võtmise sätte järgi. „Menetluse muude üksikasjade ja kahtlustuste detailse sisu avaldamine ei ole kriminaalmenetluse huvides ja seetõttu me seda praeguses faasis ei tee,” lisas Sepp.

Reformierakonna rahastamisskeemi uurimine algas tänavu mais, kui reformierakondlane ja endine riigikogu liige Silver Meikar tunnistas Postimehe arvamusartiklis, et annetas oma nime all aastail 2009–10 parteile 115 000 krooni, mis polnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea. Meikar kinnitas, et ettepaneku annetused tema nimele vormistada tegi Michal, raha vahendas aga Lillo, kes tollal töötas parteikontoris juhtival kohal. Meikar kinnitas, et sarnaselt on erakonda toetanud kümned liikmed nii riigikogust kui piirkondadest.

Pärast artikli ilmumist ütles anonüümsust palunud endine reformierakondlane ERR-le, et ka talle tehti neli aastat tagasi sarnane pakkumine – summaks oli 15 000 krooni ja pakkujaks seekord Palling. Palling väitis aga, et sellist asja pole olnud – tema andis raha endisele tüdruksõbrale, kellega pikka aega koos ühiselt majandati. ”Palusin temal annetus teha, kuna olin lubanud oma kampaaniakulud katta, kuid sel hetkel ei olnud mul võimalik endal ülekannet teha,” väitis ta. 

Reformierakond on sellist anonüümse raha erakonda toomist ja liikmete kaudu ”annetamist” eitanud. Süüdistused lükkasid pärast Meikari artikli ilmumist Postimehes tagasi ka Michal ja Lillo. Michal ning Lillo said kahtlustuse juuli lõpus, kui käisid samas asjas keskkriminaalpolitseis ütlusi andmas. Michali ülekuulamine kestis seitse tundi. Ehkki kohe pärast kahtlustuse saamist Michal ajakirjandusega suhtlemist vältis, andis ta mõnepäevase vaikimise järel siiski ka paar pikemat intervjuud, kus Meikari väited uuesti tagasi lükkas.

Lillo avaldas Reformierakonna pressiteenistuse vahendusel eelmisel nädalal arvamust Venemaa liitumise kohta WTOga, kuid kahtlustuse saamist ta seni kommenteerinud ei ole. Ka Pallingult ei ole täna kahtlustuse kohta õnnestunud kommentaari küsida. 

Prokurör Sepa sõnul on lähinädalal kogu rahastamisskandaalile lahendust oodata vara. ”Läbitöötamist vajavaid materjale on palju, need on mahukad, samuti on teema mitmetasandiline ja tõsine. Menetlustoiminguid tehakse nii kiiresti kui põhjaliku käsitluse juures võimalik,” ütles ta. Samuti lisas prokurör, et kohtusse jõudmise lubamine või mitte lubamine praeguses faasis ei oleks kooskõlas seadusega. „Tegemist on asjaga, kus lisaks prokuratuurile on vajalik ka õiguskantsleri ja Riigikogu seisukoht,” lisas Sepp.   

Hetkel kuum