Katariina Krjutškova • 15. oktoober 2012 kell 11:53

Prokuratuuri imago sai kindlasti kannatada

Justiitsminister Kristen Michali tagasiastumine menetluse alguses oleks prokuratuuri mainekahju vähendanud, leiab Tartu Ülikooli õigusteadlane Jaan Ginter kommenteerides Reformierakonna rahastamise kriminaalmenetluse lõpetamist.

„Prokuratuuri imago kindlasti kaotab. Avalikult jäi hästi palju küsimusi üles. Seda oleks olnud võimalik vähendada ja vältida, kui justiitsminister oleks tagasi astunud. Praegu on see kahju tehtud ja tuleb loota, et avaliku arvamuse usk prokuratuuri sõltumatusesse õnnestub kunagi taastada,” ütles Ginter.

Ginter sõnas, et neid kriminaalasju tuleb ikka ette, kus tõendeid koguda ei õnnestu: „Maailma pole kunagi täiuslik, et saaks kõik kuriteod avastada.”

Teisalt nentis Ginter, et sellest kaasusest kumab hoiak, kui tõenditeks on vaid tunnistajate ütlused, ei saagi süüdi mõista. „Selline hoiak ilmselt ei ole hea, ei usu, et see kohtupraktikas ka pidama jääks,” lisas Ginter.

Õiglusteadlase hinnangul saanuks prokuratuur toekamaid tõendeid, kui oleks kasutanud ettevaatavaid võtteid, näiteks pealtkuulamist. Prokuratuuri hinnangul polnud enam tagantjärgi võimalik tuvastada, millistel asjaoludel ja millal Kristen Michal Silver Meikarile 2009. aastal või 2010.aastal  helistada võis. Ginteri hinnangul oleks saanud teha jälitustegevust, kui võimalikku süütegu oleks uuritud rahapesu paragrahvi alusel.

Teisalt oli menetluse pikkus tavapärane, ehkki erakonna peakontori läbiotsimine oleks pidanud tulema vahetult pärast kahtlustuse ilmnemist, kuid erakonna ruumid otsiti läbi kaks päeva pärast Silver Meikari avaldust Postimehes.

Hetkel kuum