• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Norras kõik ilmingud kinnisvaramullist

  Norra on nautinud õitsvat majandust ja kiiresti kasvanud kinnisvaraturgu ajal, kui ülejäänud Euroopa on raskelt mandumas. Suure hulga ökonomistide sõnul on riigis olemas kõik kinnisvaramulli ilmingud, mis sarnaselt Hispaanias ja USAs lõhkes. Eestist rääkimata.

  Viimases Bank of New York Melloni analüüsis leiavad panga ökonomistid, et Norra on teel sinna, kuhu jõudsid omadega USA, Jaapan, Hispaania ja Iirimaa.
  Analüüsis on kasutatud San Francisco Föderaalreservi artiklit, kus võrreldakse USA kinnisvarabuumile eelnenud aega ja Norra olevikku. Artiklis on välja toodud, et praegu on Norra kinnisvarahinnad 125% kõrgemad ajaloolisest kinnisvarahinna ja sissetuleku suhtest. Ajaloolise kinnisvara- ja üürihinna suhtega võrreldes on praegune tase lausa 170% kõrgem ja mõlemad näitajad on 50% kõrgemad viimase 20 aasta kõrgeimast tipust.
  Selle vaatamata jätkavad kinnisvarahinnad püstloodis tõusu, sest näiteks augustis kallinesid kinnisvarahinnad aastaga 8,1%.
  Aeg hakata muretsema. BNY Melloni ökonomisti Neil Mellori sõnul on Norra keskpank jätnud kinnisvarahindade tõusu tähelepanuta, keskendudes vaid monetaarpoliitikale ja madalale ning stabiilsele inflatsioonile.
  “Madalad intressimäärad, stabiilne inflatsioon ja buumiv kinnisvara moodustavad tingimused, kus võlg kuhjub kiirenevas tempos tasemetele, mis rikuvad tavapäraseid stabiilsuse rusikareegleid,” ütles Mellor.
  Mellor lisas, et kodumajapidamiste võlakoorem on samuti viimase kümnendiga dramaatiliselt kasvanud. “Praegu on võla ja sissetuleku suhe 210% juures, mis on oluliselt suurem võrreldes 130%ga USAs enne kinnisvaramulli lõhkemist 2007. aastal.”
  CNBC-le antud intervjuus ütles Yale’i ülikooli majandusprofessor Robert Shiller, et Norra valitsusel on nüüd käes aeg muretsema hakata. “See on põhjus, et oodata sellele mullile ebameeldivat lõppu. Nii ma ütlesin neile,” viitas Shiller jaanuaris Stockholmis ja Oslos tehtud ettekannetele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: stopp välistööjõuga skeemitamisele!
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Euroopa aktsiaturud on jõuliselt taastumas
Euroopa aktsiaturud on pärast eile toimunud kahe kuu suurimat langust taastumas, sest mure Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande võimaliku pankroti pärast leevenes ning investorid kasutasid langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on pärast eile toimunud kahe kuu suurimat langust taastumas, sest mure Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande võimaliku pankroti pärast leevenes ning investorid kasutasid langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Jah või Ei: ettevõtte RIA.com Marketplaces 15 küsimusega kõiki valdkondi hõlmav test
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Grusiinist miljardär võtab kümneid miljoneid dividendi Eesti firma kaudu
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.