Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Neinar Seli dilemma

    Majandusminister Juhan Parts laseb Neinar Selil Eesti Olümpiakomitee (EOK) presidendiks saamisel valida, kas Tallinna Sadam lõpetab EOKga seotud sponsorlusprojektid või lahkub Seli ettevõtte nõukogust. Viimast Seli teha ei kavatse.

    Homme valitakse Eesti Olümpiakomiteele uus president. Kandidaatideks reformierakondlasest Tartu suurettevõtja Neinar Seli ja Saaremaa maavalitsuse spordinõunik Madis Kallas.
    Kui Kallas on oma nooruse ja seniste ametite tõttu spordirahvale suhteliselt tundmatu tegija, siis Seli mõjukusel äris, poliitikas ja spordis kahtlust pole. Peaminister Andrus Ansipi sõbra ja endise äripartnerina on ta aastaid istunud riigile kuuluva Tallinna Sadama nõukogu esimehe toolil. Tallinna Sadam on koalitsioonipartnerite Reformierakonna ja IRLi vaikiva kokkuleppe järgi oravate mängumaa ning Reform reageerib alati valuliselt, kui IRLi liikmest majandusminister Juhan Parts püüab ettevõtet tuulutada.
    Parts näeb ainult üht võimalust. Tallinna Sadama nõukogu otsustega jagatakse igal aastal spordile sadu tuhandeid eurosid. Ettevõte on ka EOK sponsor, viimastel aastatel on summa olnud 50 000 eurot, varem suurem. Raha jagamise eelvaliku teeb Seli juhitav kolmeliikmeline sponsorluse komitee.
    Kuna Seli kinnitas, et ta jätkab Tallinna Sadama nõukogu esimehena ka EOK presidendiks valimise korral, tekib sellest hoobilt huvide konflikt.
    “Kui Neinar Seli osutub valituks EOK presidendiks, siis ei tohi tekkida huvide konflikti ehk kas Tallinna Sadam peab lõpetama kõik EOKga seotud sponsorlusprojektid või peab Seli nõukogust tagasi astuma,” on Parts resoluutne.
    Lisaks majandusministrile on Tallinna Sadama nõukogusse liikmeid nimetanud ka rahandusminister. “Ma ei ole ta plaanidest ega väljavaadetestki teadlik, aga küllap ta teab ise, et huvide konflikt tuleb välistada, sponsorluses sealhulgas. Ma ei tea, kas on ka vettpidavaid organisatsioonilisi lahendusi, mis selle tagaksid,” kommenteeris rahandusminister Jürgen Ligi peagi tekkida võivat olukorda.
    Konfliktikohti rohkemgi. Neinar Seli võimalikule huvide konfliktile viitavaid rahaeraldusi on aga Tallinna Sadam rohkemgi teinud. Näiteks on Tallinna Sadama nõukogu eesotsas Seliga jaganud aastaid toetussummasid MTÜ-le Eesti Kaitsetööstuse Liit. Sel aastal sai 7000 eurot küberkaitseüksuse mobiilne juhtimispunkt. Samal ajal on Seli ise liidu juhatuse liige.
    2008. aastal andis aga Tallinna Sadama nõukogu 75 000 krooni kommunikatsioonibüroole Hamburg ja Partnerid konverentsi “Eesti ettevõtlus 90” korraldamise toetuseks. Hamburg ja Partnerid pakuvad suhtekorraldusteenust nii Tallinna Sadamale kui aitavad ka ettevõtjal ning EOK presidendi kandidaadil Neinar Selil meediaga suhelda.
    Hoiatav näide kergejõustikuliiduga. Hiljuti Seli vastaskandidaadi Madis Kallase meeskonnaga liitunud riigikogu liige (IRL) Erki Nool sõnas, et Seli peaks kindlasti EOK presidendiks saades ennast Tallinna Sadama nõukogust taandama. Tema enda töö oleks oluliselt lihtsam, kui ta ei oleks nõukogus sponsorraha jagamise juures, märkis ta. Noole arvates mõjutab Tallinna Sadama sponsorraha EOK presidendi valimisi.
    Minevikust on teada, kuidas 2005. aastal Tallinna Sadama rahajõgi Eesti kergejõustikuliidule ootamatult kokku kuivas, kui selle presidendi valimistel seljatas Sven Mikser Neinar Seli.
    “See on hoiatav näide alaliitudele ja mõjutab valimistel kindlasti neid, kes on sõltuvuses Tallinna Sadama sponsorrahast,” arvas Nool.
    “Meil ei ole midagi kaotada, sest me pole Tallinna Sadamalt ka midagi saanud,” rääkis Kallast toetava Eesti Allveeliidu president Õnne Pollisinski.
    Üllataval kombel on Neinar Seli selja taha asunud Reformierakonna poole tavaliselt tuld ja tõrva pritsiv Keskerakonna esimehest uisuliidu juht Edgar Savisaar. “Eesti Uisuliit annab oma hääle Neinar Selile. Noori ja rohelisi ei ole mõtet sinna panna,” rääkis Savisaar Kuku raadio saates “Linnatund”. Keskerakonna võimuvertikaalist tulenevalt võib Seli seega arvestada kõikide keskerakondlaste juhtimise all olevate alaliitude toetusega.
    Seli: vastutan alustatu lõpule viimise eest
    EOK presidendiks valimise korral ei kavatse Neinar Seli loobuda Tallinna Sadama nõukogu esimehe kohast, sest peab õigeks riigifirmas alustatu lõpule viimist.E-posti vahendusel tehtud intervjuu Neinar Seliga. Äripäev avaldab intervjuu lühendatult.
    Kas astute Eesti Olümpiakomitee presidendiks valimise korral tagasi Tallinna Sadama nõukogust? Olen praegu tegev enam kui kümne organisatsiooni juhtimises ning ilmselgelt tuleb fookust parandada. EOK juhiks valituks osutumise korral asetan mõistagi keskseks spordivaldkonna. Pean tunnistama, et kui selline valik teha tuleks, siis sisimas teeks see mulle suurt rõõmu.Tallinna Sadama nõukogu liikmeks olen valitud 2015. aastani. Nagu üheski teises riigile kuuluvas äriühingus, ei ole tegemist põhitöökohaga, mis tähendab, et nii nõukogu esimeestel kui ka liikmetel on reeglina teised töökohad.Alates möödunud kümnendi teisest poolest, mil olen Tallinna Sadama nõukogu esimees, oleme käivitanud väga olulised muutused, mis on aidanud meil ületada nii majanduslikku kui ka poliitilist madalseisu ning kujundada tolle ajani peamiselt naftasadamast laia kaubavalikuga sadam. Lisaks oleme Muugale loomas eeldusi konkurentsi tekkeks, mis täiesti arusaadavalt on tekitanud vastasseisu ja oma huvide eest seismist. Lihtne, kuid vastutustundetu oleks nüüd sellest protsessist eemale astuda, kuid nõukogu esimehena, muutuste ühe käivitajana on mul vastutus juba alustatut edasi viia.
    Kandideerisite 2004. aastal koos Sven Mikseriga Eesti Kergejõustikuliidu presidendiks. Jäite talle tookord alla. Miks tollane kergejõustikuliidu suursponsor Tallinna Sadam 2005. aastal enam alaliidule raha ei andnud? Kontrollisin eraldi vanadest dokumentidest üle – nõukogus polnud isegi taotlust Eesti Kergejõustikuliidult. Mäletamist mööda kaotas kergejõustikuliit 2005. aastal kaks oma peamist toetajat –Eesti Ühispanga ja Tallinna Sadama. Sponsorluse suhe tähendab igapäevast suhtlemist ja suhete hoidmist ning sponsor tahab saada tagasisidet, sponsoril pole mitte ainult kohustus raha anda, vaid õigus ka tagasidele. Nii et seal oli kahjuks probleem laiem.Nõukogu esimeheks valiti mind 2005. aasta keskel ja sponsorpoliitika ja sellega seotud reglement kujundati koostöös ettevõtte turundusosakonnaga välja nõukogus 2006. aasta alguseks.
    Kas samasugust saatust peaksid kartma kõik need alaliidud, kes on Tallinna Sadamalt sponsorraha saanud, aga nüüd peaksid otsustama mitte anda oma häält olümpiakomitee presidendi valimistel Neinar Selile? Raha on oluline, kuid sport ei koosne vaid rahast. Olen ka varem öelnud, et kui keegi tunneb end äraostetuna või peab kedagi rahaga äraostetavaks, siis tuleks seda avalikult tunnistada. Mina selliseid inimesi Eesti spordi edendajate seas ei tunne. Veelgi enam – Eesti spordielu edendajaid lihtsameelseteks peenraha lugejateks pidada on lihtsalt solvav.Tallinna Sadamas on ranged reeglid toetuste jagamiseks. Paigas on maksimaalsed mahud ning prioriteedid ja proportsioonid. Turundusosakond valib sadade taotluste seast elujõulisemad, edasi tutvub nendega sponsorluskomisjon, kes esitab sobivaimad nõukogu istungile. Viimase otsuse teeb nõukogu ning on olnud ka juhtumeid, kus nõukogu pole taotlustele heakskiitu andnud.Tallinna Sadam on olnud üks suuremaid spordi toetajaid Eestis ning on teinud seda eelkõige turunduslikel eesmärkidel. Tallinna Sadam konkureerib Läänemere teiste sadamatega ning ettevõtte ja riigi tutvustamine on meile möödapääsmatu. Rahvusmeeskonnad, sportlased ja spordiüritused annavad selleks sobivaima piiriüle­se võimaluse – meie märk on esil nii siin kui ka välismaal.Tallinna Sadam EOK pea­sponsorina on uhke selle üle,et tal on õigus kasutada olümpiarõngaid oma kaubamärgi turustamisel ja see on olnud kvaliteedimärk meie klientidele.
    Olete andnud lubaduse, et saades olümpiakomitee presidendiks, suurendate olümpiakomitee eelarve kahekordseks. Kas sel lubadusel on katet ka juhul, kui Reformierakond peaks riigi tasemel opositsiooni jääma? Olen aktiivsest poliitikast vähemalt viimased viis aastat eemal olnud ning keskendunud tööle Eesti Olümpiaakadeemias, Tallinna Sadamas ning Tartus kinnisvara arendamisele. Seega poliitikaga mind siduda ei ole korrektne. Olen pigem üritanud poliitikat nii Tallinna Sadamast kui ka EOKst välja viia.Viimase kümne aasta jooksul on EOK eelarve kasvanud viis korda, seega osa kasvust toimub sõltumata juhist.Kui Eesti kohalik ettevõtja on hingelt spordi toetaja, siis suur potentsiaal peitub rahvusvaheliste korporatsioonide panuses. Näeme nende kaubamärke ROKi ja üleilmsete spordivõistluste toetajatena, sama nähtavad võiksid nad olla ka kohalikul tasandil.
    Kommentaar
    Toetusel ei tohiks olla küljes poliitilist maiku
    Sven Mikser, sotsiaaldemokraatliku erakonna juht, Eesti Kergejõustikuliidu (EKJL) president nov 2004–märts 2006Teie tähelepanek, et minu ­EKJLi presidendiks olemise ajal olid alaliidu jaoks Tallinna Sadama rahakraanid kinni, on õige. Samuti tähelepanek, et eelneval perioodil oli Tallinna Sadam alaliidu pea­sponsor. Iseenesest on sponsorlus tänuväärne, samuti see, et äriettevõtted toetavad sporti, aga riigile kuuluva äriühingu puhul peab olema tagatud, et toetuse jagamine oleks läbipaistev ning et sponsortoetusel ei oleks küljes poliitilist maiku.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Majandusminister: Bolti president siin eksib, eelnõud kirjutavad ikka ametnikud
Platvormitöö direktiivi ja Bolti lobistamisega seoses näeb majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo, et ettevõtete eest seismine ongi avalik huvi ja ministeerium on toiminud õigesti.
Platvormitöö direktiivi ja Bolti lobistamisega seoses näeb majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo, et ettevõtete eest seismine ongi avalik huvi ja ministeerium on toiminud õigesti.
Euroopa gaasikauplejad muretsevad juba järgmise talve pärast
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.