16. november 2012 kell 10:48

Raivo Kütt: masu džiibivaimustust ei murdnud

Amserv Grupi üks omanikke Raivo Kütt lausus kaubandus.ee klubis, et enamikus maailma riikides autokaubandus kukub, Eestis on tänavu õnnestunud aga kasvada ning džiipide ostuvaimustust pole eestlase hulgas ka masu murdnud. 

”Uute autode registreerimises väike kasv on, kuid masuaastad on toonud oma languse ja siit tõusta on ruumi üksjagu. Luksemburgis ostab iga 1000 elaniku kohta uue auto iga sajas inimene, automüüja unistus oleks elada Luksemburgis,” märkis Kütt. 

”Lääne-Euroopas müüakse palju miniautosid, et sõita vaid kodu ja poe vahet ning saada hästi parkida, kuid ega need autod ka odavad ole. Eestis ei lähe miniautod üldse. Samas on meil müüdud uutest autodest 21% džiibid ja see osakaal on kordades kõrgem kui mujal Euroopas. Meie tarbija tahab suuremat autot, millega kannatab ka Tartusse sõita," kommenteeris Kütt.

Üheksa kuuga on Amservi turuosa Eestis jõudnud 16,7%ni ja Lätis 10,2%ni. ”Hetkel oleme veidi plaanidest ees, kuid sellest ei saa teha kaugeleulatuvaid järeldusi,” märkis Kütt. Uue aasta kohta lisas Kütt, et indikaatorid ennustavad Eestis väikest automüügi tõusu, sest tööpuudus on madal ja siis tekib kohe surve palgatõusuks.

Enamikes Euroopa riikides praegu automüük kukub, sest inimestel pole kindlust. Samas on Eestis täna kasvav turg, samas oli aastal 2009 69% langust. "Ka Toyota kaalus mõni aeg tagasi, kas tõmmata Euroopas end kokku, õnneks ei tõmmanud, tulemas on uusi mudeleid,” rääkis Kütt.

Eesti ja Läti autoturg kukkus kahe aastaga 80%. ”Automüük on väga suurte investeeringutega ala. Püsikulud on paigas ning kui tulud kukuvad ära, on suur küsimus ellujäämine. Paljusid automüüjaid Eestis on hoidnud vee peal pangad. Minul on kahju, et ka mõned meie otsesed konkurendid on uute omanike all, kuid tegelikult oleks pidanud nad ära likvideerima, nad solkisid turgu,” rääkis Kütt.

Auto keskmine vanus on Eestis 12 aastat, Soomes on 11,9, Kreekas 10,7 ja Rootsis 9,8, Euroopas on keskmine 8,3 aastat.

Autor: Annika Matson, Kaisa Gabral

Hetkel kuum