Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Viirastuslik buum ilmutas end taas

  Kuigi me võime arvata, et buumiaja kasumid on kaugel seljataga ja selliseid aegu Maarjamaal enam näha ei saa, on see viirastuslik õnneaeg vähemalt ühel kujul taastunud. Tallinna börsifirmade koondkasum tuli kolmandas kvartalis viie aasta suurim.

  Ilus on aeg, kus kehvakeste käivetega suudetakse näidata suurepäraseid kasuminumbreid. Just nii võib kokku võtta kolmanda kvartali, sest kuigi enamikul firmadel käive kasvas, polnud see midagi erilist. Vahepealsete aastate äritegevuse efektiivsemaks muutmistega on aga firmad kasumist punnis.
  “Punnis” võib samas olla kergelt ülepaisutatud termin, sest meie kitsukeses konnatiigis ehk Tallinna börsil ujub üks suur vaal, kelle kõrval teised väiksemad kalad üritavad enda tegemistega järje peale saada. Vaala all pean silmas mõistagi Tallinkit, kes kolme kuuga panustas börsi koondkasumisse 60%.
  Suuresti tänu Tallinkile suutsid börsifirmad näidata ühtekokku kasuminumbrit, millest suuremat nähti viimati 2007. aasta kolmandas kvartalis.
  Järgnevalt olen ettevõtted jaganud kahte leeri vastavalt kolmanda kvartali tulemustele. Välja jätsin sisulise äritegevuseta Trigoni ja Järvevana.
  Taust
  MeeldisTallink ületas oma kasuminumbriga kõigi analüütikute ootusi ning firma on teel dividendi väljamakse suunas. Firma täitis enda seatud dividendi maksmise tingimused ning firma juhi Enn Pandi sõnul tehakse sellekohane otsus üsna pea. Lisaks ootavad Swedbanki ja SEB Enskilda analüütikud dividendi väljamakset, kuigi LHV Pank sellesse ei usu.Olympic EG tõusis kolmandas kvartalis kullavarude poolest Eesti Pangast mööda. Kulla ümberhindlus aitas firmal ka kolmanda kvartali ootusi ületada. Üldiselt paistab OEG väga kindel firma olevat, kel on suurel hulgal vaba raha (firma maksis isegi enneaegselt laenu tagasi), ning analüütikutele ja investoritele meeldib firma samuti. Pärast tulemusi tõstis Swedbank aktsia hinnasihi 1,95 euroni ning andis tugeva ostusoovituse.Tallinna Vesi on viimasel ajal teinud börsil vägeva tõusu ning kolmas kvartal oli samuti väga hea. Äri iseloomust tingitud käive millegagi ei üllata, küll aga näitas firma taas head rentaablust ning tänu finantsinstrumentide õiglase väärtuse ümberhindamisele kõigi analüütikute ootusi ületanud kasumit.Nordecon on pärast Lennusadama fopaad jälle tegija. 2,1 miljoni eurone kasum aitas firma viimase nelja kvartali lõikes taas kasumisse ning aktsia sai taas endale kasumi-hinna suhte (P/E). Vahepeal väga tumedaks kiskunud seis on siiski mitmete struktuurimuudatuste abil taas helgemaks muutunud.Harju Elekter on endiselt heas vormis, teenides tänu Keila kaabliärile oodatust priskema kasumi, ning üle 10% käibe kasv samuti häbiasi ei ole. Harju Elekter on tugevasti võlga tagasi maksnud ning Swed­bank ootab, et aasta lõpuks on firma täiesti võlavaba.Baltika on teist kvartalit järjest kasumis. Kes oleks osanud seda oodata? Firma tõuseb Baltimaade müügi toel aeglaselt jalule. Äritegevust on suudetud piisavalt optimeerida, nii et kolmanda kvartali kasum ületas nii LHV kui ka Swedbanki prognoose.Arco Vara kolmas kvartal oli magushapu. Firma teenis tagasihoidliku kasumi, kuid rahavoog on täiesti kokku kuivanud ning käive kukkus mullusega võrreldes poole võrra.Ekspress Grupi müüginumbrid olid juba varem analüütikutele teada, kuid sellegipoolest suutis firma valmistada kasumiga pettumuse. Vähemalt on võrreldes eelmise aastaga näha edasiminekut ning firma online-segment on tänu Delfile väga hästi esinenud.
  Ei meeldinudSilvano valmistas paraja pettumuse ning see kajastus reedel rõivavalmistaja aktsia hinnas, mis tegi 7%ga viimase kahe aasta suurima kukkumise. Pettumuse valmistasid nii käive kui ka kasum.Premia Foodsile tegi kalaäri haiget. Kalavarude allahindlus kukutas kulumieelset kasumit 86% ning 1,1 miljoni eurone puhaskasum jäi ligi kahekordselt Swedbanki ja LHV ootustele alla.Merko Ehituse käive kukkus kvartaliga 10% ning seda ei oodatud. Kuigi firma kümnekordistas mulluse kasumi ja tegi kasumireal viimase kolme aasta parima kvartali, ei vastanud see ikkagi ootustele.Tallinna Kaubamaja kannatas Selverite tõttu, mis on firma suurim kasumiallikas. 25% kukkunud supermarketite kasum tähendas tervele kontsernile 7,3% väiksemat kasumit ja paraku ootasid analüütikud firmalt märksa enamat.
 • Hetkel kuum
Uuring: klienditeenindus 400 protsenti paremaks? Tehtav!
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Euribor langes kolmapäeval veidi
12 kuu euribori intressimäär, mida tavaliselt kasutatakse eluasemelaenude puhul, langes kolmapäeval 3,719 protsendile.
12 kuu euribori intressimäär, mida tavaliselt kasutatakse eluasemelaenude puhul, langes kolmapäeval 3,719 protsendile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Põllumeestele antakse 19 miljonit toetust biometaani tootmiseks
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Rail Balticu projekt on ohus: puudu on kuni 19 miljardit eurot
Rail Balticu projekti edasiliikumine on ohus, sest seitsme aastaga on selle hinnanguline maksumus neljakordistunud ning sellest võib tekkida 10–19 miljardi eurone eelarvepuudujääk, leiavad Eesti, Läti ja Leedu riigikontrollid täna avaldatud ühisaruandes.
Rail Balticu projekti edasiliikumine on ohus, sest seitsme aastaga on selle hinnanguline maksumus neljakordistunud ning sellest võib tekkida 10–19 miljardi eurone eelarvepuudujääk, leiavad Eesti, Läti ja Leedu riigikontrollid täna avaldatud ühisaruandes.