Maarit Eerme • 28. november 2012 kell 7:58

Jüri Käo: kaubanduse rekordlaenud on hea märk

Suurinvestor Jüri Käo kommenteeris, et kaubandusfirmade lühiajalised laenude rekordiline kasv väljendab kaupmeeste optimismi ja lootust, et elu läheb paremaks.

Eesti Panga statistika kohaselt ületas oktoobris kaubandusettevõtete antud lühiajaliste laenude maht buumiaegse tasemele.

Kaubandus.ee küsis kommentaari Käolt, miks kaubandusettevõtted võtavad lühiajalisi laene.

"Kuna tulemas on jõulud ja IV kvartal on suurte müükide aeg nii Eestis kui ka terves maailmas, siis kaubandusettevõtted võtavad lühiajalisi laene põhiliselt kaupade ostuks - varude soetamiseks, samas finantseeritakse nendega ka sisustuse soetamist liisingu abil," kommenteeris ta ning lisas, et mahud on sel perioodil väga suured. Ettevõtted soovivad laieneda ja see annab hea aluse lühiajaliste laenude võtmiseks.

"Laenude maht väljendab kaupmeeste optimismi ja lootust, et elu läheb paremaks“ lisas Käo. Ettevõtted võtavad tema sõnul laenu ikka siis, kui majandus kasvab. Mõned aastad tagasi laenuportfellid langesid ja pangad ei andud laenu. "Majandusele on see hea märk, et ettevõtted arenevad ja pankade laenuportfellid suurenevad, mis tähendab seda, et toimuvad muutused ja arengud," märkis Käo.

Käo on Tallinna Kaubamaja, Selveri, KIA Auto, Viking Motorsi, Liviko, Kitmani, Balbiino üks omanikest. Samuti juhib ambitsioonikate investeerimisplaanidega riigile kuuluva Eesti Energia nõukogu.

Hetkel kuum