Kristi Malmberg • 18. detsember 2012 kell 5:52

PwC kärpis maailmamajanduse kasvuprognoose

PwC värske ülevaade on kärpinud maailmamajanduse kasvuootusi nii lõppeva kui algava aasta osas.

Oodatust madalamaks jääb kasv suurematest riikidest Hiinas, Jaapanis, Indias, Brasiilias ja Venemaal. Seevastu eurotsooni tänavuse aasta majanduslanguse negatiivset prognoosi on korrigeeritud varasemaga võrreldes pisut positiivsemas suunas.

PwC värske maailmamajanduse ülevaade on korrigeerinud euroala tänavuse aasta majanduslanguse prognoosi 0,2 protsendipunkti võrra positiivsemas suunas: -0,5%-le. Suurematest majandustest on positiivse majanduskasvu ootusega vaid Saksamaa (+1,0%) ja Prantsusmaa (+0,2%), negatiivsed on prognoosid nii Itaalia (-2,1%), Hispaania (-1,5%) kui Hollandi (-0,9%) jaoks. Kreeka tänavune majanduslangus ennustatakse ulatuvat -6,5%-ni.

Eurotsooni 2013.a majanduskasvu hinnanguks on endiselt 0,0%.

Oodatust märkimisväärselt madalamaks jääb tänavune majanduskasv ka Jaapanis, Brasiilias, Venemaal ja Indias ning pisut madalamaks Hiinas ja Brasiilias. Sellest tulenevalt on PwC makromajanduse konsultatsioonigrupp vähendanud ka kogu maailma majanduse tänavuse ja järgmise aasta kasvuprognoose 0,1 protsendipunkti võrra: need on vastavalt 2,4% ja 2,7%.

Uuringutulemusi kommenteerinud PwC ärikonsultatsioonide osakonna juhi Teet Tenderi sõnul on eri kiirustel liikuv maailmamajandus tänane reaalsus. „Prognooside korrigeerimine allapoole ei pruugi näidata mingit pikemaajalist negatiivset trendi. Arenevad riigid jäävad igal juhul Lääne heaoluriikidest kiiremini kasvama, ent arenenud riikide majanduse ja heaolu tase jääb neile veel pikaks ajaks kättesaamatuks.“

Raportis on analüüsitud ka n.n „uute turgude“ lähiaastate arenguid tootmise ja tarbimise osas. Nii peetakse Hiina tootmispotentsiaali suures osas ammendunuks ja käimasoleva aastakümne jooksul selle olulist kasvu oodata pole – ent Hiina sisetarbimise potentsiaal on erakordselt suur. Indial ja Indoneesial, mis jäävad küll lähiaastatel tarbimise kasvu osas Hiinale pisut alla, on seevastu head väljavaated oma tootmis- ja ekspordimahte suurendada. Aga näiteks vananeva rahvastikuga Venemaad ja Lõuna-Koread ähvardab tootmispotentsiaali märgatav langus.

 

Hetkel kuum