Katariina Krjutškova • 6. veebruar 2013 kell 3:24

R-Hoolduse dokumendid on hävitatud

Reformierakonna firma R-Hooldus on taas tähelepanu all. Ettevõtte endiste esindajate sõnul pole läbi VEBi raha parteisse jõudnud.

Reformierakonna tipp-poliitikute Siim Kallase, Märt Raski ja Andres Lipstoki juhitud R-Hooldus rahastas 1999. aastal riigikogu valimiskampaaniat 2,1 miljoni krooniga. Pärast valimisi tuli Reformierakond koos Isamaa ning Mõõdukatega võimule. Samal aastal müüdi R-Hooldus edasi Ahto Peetsole. Ühtlasi sõlmiti müümisel firma endiste juhatuse liikmete ja uue omaniku vahel konfidentsiaalsusleping, et R-Hoolduse raamatupidamisdokumente ei avaldata.

R-Hoolduse teema võttis uue pöörde, kui ajakirjanik Toomas Kümmel viitas ülemöödunud nädalal ETV saates "Kahekõne", et R-Hoolduse rahastamine ja Eesti Pangas aset leidnud 32,2 miljoni dollari vääringus dokumendi võltsimine võivad olla seotud. Kümmel sõnas, et VEBi külmutatud arvetelt raha väljavõtmised toimusid samal ajal, kui R-Hooldus asutati. "Kahel aastal jättis see firma majandusaasta aruanded esitamata. Tehingud toimusid ainult sularahas ja pärast seda anti see firma kui tühi leht edasi," lisas Kümmel.

"Tegemist on laimuga"Tollane Reformierakonna peasekretär, praegu Eesti Lotot juhtiv Heiki Kranich ütles, et raha oli kindlasti pärit Eesti ettevõtjatelt. "Rääkida siin midagi mingist VEB Fondist on puhas fantaasia," lausus ta.

"Tegemist on laimuga," väitis ka Siim Kallas. Ehkki Äripäev palus tal nimetada isikud, kes olid R-Hoolduse rahastajad, jättis eurovolinik selle võimaluse kasutamata.

Tekkinud kahtlused saaks lihtsalt lükata ümber, kui oleksid alles R-Hoolduse raamatupidamisdokumendid. Neid aga ei ole. Selle tõsiasja avastas ettevõtte viimane omanik Ahto Peetso, kui läks Äripäeva palvel oma Tartus asuvasse garaaži firma kaustu uurima. "Kammisin läbi terve selle ruumi, kus mul on kõik dokumendid virnas, aga kõige vanemad dokumendid olid seal üheksa aastat vanad," sõnas ta.

Rahastajad teadmataPeetso hinnangul liikus enne ettevõtte ostmist sellest läbi ligi neli miljonit krooni. "Olen näinud neid dokumente. Midagi üllatavat seal küll ei ole, täiesti tavaline tegevus," sõnas ta. Ehkki reformierakondlased on väitnud, et R-Hooldusesse laekus raha partei poliitikute esinemiste eest, ei osanud Peetso seda kinnitada. "Ma ei mäleta, ausõna," lausus ta.

Paraku ei osanud ka praegune riigikohtu esimees Märt Rask ega endine Eesti Panga president Andres Lipstok öelda, kes ärimeestest toona maksid Reformierakonna poliitikute ettekannete kuulamiste eest nii suuri summasid. Rask suunas ajakirjaniku erakonna endise peasekretäri Heiki Kranichi poole. Viimane soovitas suhelda Peetsoga. Peetso räägiks küll, aga dokumente enam pole.

Hetkel kuum