28. detsember 2013 kell 4:10

Luukere kapis

Läbi 2013. aasta oli taas päevakorral VEB Fondi haihtunud miljonite dollarite saatus.

Teema sai uuesti avapaugu jaanuaris, kui keskpank avalikustas VEB Fondi auditi ja hulga dokumente ning aastaid VEB Fondis toimunut uurinud ajakirjanik Toomas Kümmel viskas õhku spekulatsiooni, et Vnešekonompanga blokeeritud kontolt välja võetud raha võis jõuda kõrgetele reformierakondlastele kuuluva firma R-Hooldus arvele.

Üks avaldatud dokumentidest oli Vnešekonompanga kiri Eesti Pangale, mis saadeti 30. jaanuaril 1995 Eesti Panga presidendile Siim Kallasele, mille ta allkirjastas 9. veebruaril 1995. 5. aprillil 1995 vastas Eesti Pank VEBi kirjale. Auditist selgus, et selles kirjas oli teadlikult esitatud valeandmeid ning Kallase järel Eesti Panga juhiks saanud Vahur Kraft allkirjastas valeandmeid sisaldanud kirja.

Nimelt teatas Eesti Pank, et Vene firma TSL International nõue VEBis on 32,3 miljonit dollarit, kuigi tegelikult oli nõue 0 dollarit. Keskpanga audiitorid selgitasid välja, et valenõude suurus ei olnud juhuslik. Nii suur oli Eesti Panga, valitsuse ja TSL Internationali omaniku Aleksandr Matti teise firma nõue kokku VEBi vastu.

Kallas on nimetanud VEB Fondi temaatikat rahvaluuleks. Novembris käis ta kunagise Eesti Panga presidendina riigikogus moodustatud VEB Fondi uurimiskomisjoni ees ütlusi andmas.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum