Sirje Rank • 5. märts 2013 kell 19:36

Ligi: meie astusime palju tooremasse rahaliitu

Tervitame Läti otsust, ütles rahandusminister Jürgen Ligi, kommenteerides Brüsselis täna üle antud Läti ametlikku taotlust Euroopa Komisjonile ja Euroopa Keskpangale anda hinnang Läti valmisolekule euroga liitumiseks.

„See on Lätile kui väikesele majandusele ainuõige valik. See stabiliseerib, tõstab nende väärikust ja prestiiži ja tõsiseltvõetavust investorite seas,“ kiitis Ligi.

„Eurotsoon on igatahes atraktiivne majanduskeskkond ja ainus, mis meil on valida nii Lätis kui Eestis,“ tõrjus minister küsimuse, kas ikka saab nii väita, kui mõnes euroala riigis kipub töötuse määr juba 30% lähedale.

Viimane ei ole Ligi sõnul soetud ühisvaluutaga. „See on pikk jutt, mismoodi on vigu tehtud eelarvepoliitikast sotsiaalpoliitikani,“ ütles Ligi. Samas korrigeerimised on alanud ja raamistik selleks on paigas. „Meie astusime ikka palju tooremasse euroliitu kui Läti. Läti puhul on raamistik ees ja toimib,“ märkis minister.

Ligi sõnul täidab Läti tõenäoliselt euroga liitumise tingimused.

Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga hinnangut on oodata juunis-juulis. Lõpliku otsuse Läti liitumisest euroga peaksid rahandusministrid tegema juulis.

Euroopa Komisjoni prognoosi järgi on Läti eelarvedefitsiit tänavu 1,1% SKPst, valitsuse võlakoorem 41% SKPst ning läinud aasta inflatsioon keskmiselt 2%. Läinud aasta 5,5%se majanduskasvu järel prognoosib Euroopa Komisjon Lätile tänavu 3,8% ja tuleval aastal 4,1% suurust SKP kasvu.

Agentuuri Fitch andmeil on 90% Läti pangalaenudest ja 50% hoiustest juba praegu eurodes.

Hetkel kuum