Sirje Rank • 7. märts 2013 kell 9:03

Leedu peaminister: euro ei vaja referendumit

Leedu, mis nimetab euro käibelevõtu sihina 2015. aastat, saab seda teha referendumit korraldamata, ütles Leedu peaminister Algirdas Butkevicius, minnes vastuollu oma koalitsioonikaaslasega.

„Mingeid kartusi ei ole ja vajadust referendumit korraldada ei ole,“ ütles Butkevicius täna raadiointervjuus. „Me juba võtsime liitumislepingus kohustuse euro käibele võtta, kui 2004. aastal ELiga ühinesime.“

Mõned liikmed Leedu nelja partei koalitsioonis on sellise tõlgenduse aga küsimärgi alla seadnud, vahendab Bloomberg. Rolandas Paksas, koalitsiooni kuuluva Korra ja Õiguse parte juht, märkis läinud nädalal avaldatud artiklis, et kuna paljudes ELi riikides tuntakse muret euro tuleviku pärast, peaks parlament võtma initsiatiivi ja korraldama eurole ülemineku küsimuses rahvahääletuse.

Jaanuaris näitasid arvamusküsitlused Leedus, et 57% vastanuist oli euro suhtes väga või valdavalt negatiivselt meelestatud. Positiivselt oli meelestatud 32% ja 11% ei osanud midagi arvata. Küsitluse viis läbi  Baltijos Tyrimai ja küsitleti umbes tuhandet inimest.

Hetkel kuum