Alyona Stadnik • 18. märts 2013 kell 9:44

"Tõsist parempoolset erakonda on vaja"

Sotsioloog Andrus Saare sõnul võib Jaan Männiku plaanitav uus partei tähendada tööandjate erakonda, sest ta peaks kaitsma eelkõige neid ja jõukamate inimeste huve.

"Erakonna sotsiaalne baas saab olema küllaltki kitsas. Siit tuleb järgmine probleem, erakonna võib ju luua, aga kas see erakond saavutab edu. Kas ta saab valijaskonda, siin ma natukene kardan," ütles Saar.

Ta selgitas, et praegu hääletab reformierakonna poolt paljud inimesed, kes ei pruugi olla parempoolsed, aga inimesed, kelle palk on Eesti keskmisest natukene suurem ja nendel ei ole eriti valikuid. "Nad mõnevõrra kardavad seda, milliseid maksud tulevad siis, kui võimule peaks tulema vasakpoolne erakond. Inimesed, kes on hääletanud RE või IRLi poolt, nad niisama ei vaheta oma pooli," sõnas Saar.

Saare sõnul vastab tõele, et ei ole tegeletud majanduskasvu arendamisega ja ei ole perspektiivseid plaane, kuhu me tahame jõuda. „Plaan jõuda viie kõige jõukama riigi hulka on küll plaan, aga tähtis on see, mis väärtused meil oleksid ja kuidas me sinna jõuame – see on meil lahendatud küllalt kitsalt,“ märkis Saar.

Viimase aja tendents on Saare sõnul see, et need, kes võiksid sinna erakonda kuuluda, need inimesed on püüdnud iseennast suuresti tasalülitada. Näitena tõi ta Tööandjate Keskliitu, mis ei pakugi oma välja ja toetavad valitsust. "Pigem on see mõte ühest survegrupist, aga mitte poliitilisest erakonnast. Võib-olla sellest kasvab motiiv teistele inimestele, kes praegu tahaksid parempoolses erakonnas midagi teha ja tunnevad toetust, aga mitte oma erakonna poolt," märkis Saar.

„Kui see erakond luuakse ja see saavutaks edu, siis oleks tõepoolest hea. Tõsist parempoolset erakonda, mis tegeleb ühiskonna terviklikuna ja majandusega, seda oleks vaja,“ nentis ta.

Hetkel kuum