Alyona Stadnik • 18. märts 2013 kell 13:44

Mait Raava: Männik sai asjale pihta

Juhtimiskonsultant Mait Raava hinnangul sai uut erakonda loov Jaan Männik pihta kõige olulisemale: peame suutma majanduslikult kasvada.

"Ajal, mil kerkivad esile paljud väga erinevad huvid paljudest erinevatest algatustest (Silvergate, Harta12, Rahvakogu, Indrek Neivelt maksureformiga, Jüri Raidla riigireformiga jmt), on väga oluline, et kellelgi oleks tarkust ja julgust öelda, mis ikkagi esmatähtis on, ja viiks selle ellu. Ses mõttes võtan Jaan Männiku ees mütsi maha. Minu arvates on ta pihta saanud kõige olulisemale: me peame suutma majanduslikult kasvada. See on kõige aluseks," ütles Pro Konsultatsioonid omanik Raava.

Ta lisas, et kui Männik seejuures tõstab ausse juhtidel põhiväärtuste tunnustamise – usalduse ja eetika, nagu tema seda sõnastab –, on ta tabanud otse kümnesse. "Praegune üks suuremaid hädasid ongi see, et tipp-poliitikud on justkui unustanud, miks Eesti Vabariik loodud on, mis on tema eesmärk ja mis on meie põhiväärtused," märkis Raava.

Kui suuremas pildis rääkida, siis murrangulistel aegade, nagu praegu, ei saa Raava sõnul karismaatilise vedajata. "Oluline on, et keegi võtab rahva kokku ja häälestab selle ärategemisele, mis on vaja ära teha. Praegu on probleem selles, et suurt midagi ei tehta," tõdes Raava.

Ta märkis, et koalitsioonil ei ole töötavat majandusmudelit. "Hannes Varblane juhtis sellele hiljuti tähelepanu riigieelarve tasandil. Praegused parempoolsed ei olegi ses mõttes õiged parempoolsed, et nad ei seisa piisavalt majanduse hea käekägu eest. Nad ei tee suurt midagi. Samas me teame ajaloost, et edukad riigid on just otsustavatel aegadele otsustavalt sihte seadnud ja ennast mobiliseerinud," tõdes Raava.

Sotsioloog Andrus Saar ütles, et inimesed, kes on hääletanud RE või IRLi poolt, niisama ei vaheta oma pooli. "Andrus Saar püstitab selle küsimuse valesti. Kui inimestele anda neli varianti (praegu neli suuremat erakonda - toim), siis valitaksegi muidugi üks või teine nende seast. Kui aga vaadata karismaatilise tipp-poliitiku positsioonist, siis oleks olukord täitsa teine," lausus Raava.

Tema sõnul paljud valijad, kes praegu ei määratle ennast üldse, hakkavad tõenäoliselt tema taha koondama. "Muidugi, kui uue tulija platvorm on veenev. Kui tekib uus erakond, kel on usutav ja tugevalt läbitöötatud parempoolne platvorm, siis saab ühtäkki ilmsiks, kui nõrk on ikka olnud senine „parempoolne“ arusaam majanduse toimimisest ja selle toetamisest. Ja siis võib kindel olla, et toetajaid on küllaga,“ märkis ta.

 

 

Hetkel kuum