Anu Jõgi • 24. märts 2013 kell 7:15

Suri Putini kriitik Boriss Berezovski

Venemaa presidendi Vladimir Putini kirglik kriitik ärimees Boriss Berezovski suri laupäeval Londonis 67aastasena.

Tema surma põhjus pole veel teada. Lenta.ru vahendab Thamesi politsei pressiteadet, mille kohaselt käib praegu surma põhjuste väljaselgitamine, millesse on kaasatud keemilise, bioloogilise ja tuumarelva spetsialistid.

Veidi enne surma andis Berezovski intervjuu ajakirjale Forbes, milles tunnistas, et on kaotanud elu mõtte ega tea, mida edasi teha. Berezovski ütles ka, et ei taha midagi rohkem, kui pöörduda tagasi Venemaale, kirjutas lenta.ru.

ERRi Moskva korrespondent Krister Paris ütles „Aktuaalsele kaamerale“, et esimesed kommentaarid seoses Boriss Berezovski surmaga puudutavad mõistagi tema vastasseisu Kremliga. Aga tema advokaat on viidanud ka enesetapu võimalusele seoses rahaprobleemidega, nimelt kaotas ta hiljuti kohtuprotsessi Vene oligarhi Roman Abramovitši vastu ja pidi maksma suuri kohtukulusid.

Samas viidatakse ka muudele seostele, ütleb Paris. "Nimelt on Londonis surnud ka varem Kremli kriitikuid ja mitte niivõrd puhastel asjaoludel. Aleksandr Litvinenko, kes mürgitati, oli Berezovskile lähedane inimene," rääkis ta.

Ärimees Boriss Berezovski kolis Inglismaale 2000. aastal, kui Putin algatas tema maksupettuste uurimise. Berezovski toetas Putini tõusu võimule, aga muutus varsti Putini suhtes ülimalt kriitiliseks. Berezovski on Venemaal mitu korda süüdi mõistetud finantspettuste ja rahapesu eest ja Venemaa nõudis tema väljaandmist.

Viimastel aastatel kaotas Berezovski suure osa oma varast ebaõnnestunud äride ja kohtuasjade tõttu.

Eelmise aasta augustis jättis Londoni kohus jättis rahuldamata Boriss Berezovski hagi oma endise protežee ja Venemaa rikkaima mehe Roman Abramovitši vastu.

Berezovski väitis kohtus, et Abramovitši ähvardused sundisid teda oma osalust naftakompaniis Sibneft müüma kõigest 1,3 miljardi dollari eest. Lisaks väitis Berezovski, et Abramovitš müüs salaja osaluse Venemaa alumiiniumitootjas Rusal, mis tegelikult kuulus Berezovskile. Oligarh nõudis Abramovitšilt hüvitust 6,8 miljardi dollari suuruses summas. Abramovitš eitas, et Berezovskil nimetatud firmades üldse osalused olid.

Hetkel kuum