Sirje Rank • 27. märts 2013 kell 7:43

Investorid panustavad jälle euro nõrgenemisele

Investorid panustavad jälle euro nõrgenemisele dollari suhtes, kirjutab tänane Wall Street Journal – 19. märtsi seisuga oli euro languse peale panustatud 7,2 miljardit dollarit, mis on suurim summa läinud aasta novembrist.

Euro suhtes pessimistlikud investorid prognoosivad euro kursi langust aasta jooksul 1,20 dollarile eurost või veelgi madalamale, kui kriis peaks võtma uusi tuure, pannes investorid Euroopa varadest pagema.

Eurot nõrgestavad Küprose abipakett, mis on külvanud palju uut ebakindlust ja kahtlusi, kas euroala tuleb toime suuremate riikide probleemidega, kui väikeriigi puhul juba selliseid vigu tehti. Samuti survestab eurot poliitiline patiseis Itaalias, kus uue valitsuse kokkusaamise väljavaated on jätkuvalt kehvad. Kuhugi pole kadunud ka majandusprobleemid – olematu kasv ja kõrge tööpuudus, mis võivad ärgitada ka Euroopa Keskpanka „Jaapanit“ tegema.

Morgan Stanley prognoosib, et kahe ja poole aasta perspektiivis võib euro USA dollariga samale tasemele langeda. Panga valuutastrateeg Hans-Günther Redeker ütles Bloombergile, et Küprose sündmuste järel muutuvad investorid taas ettevaatlikumaks euroala raskustes riikide rahastamisel. „Pikem mõju sellest on, et rahapoliitika ülekandemehhanism Euroopas ei tööta, laenu ei saa, majandus ei kasva ning eelarvepoliitika on jätkuvalt killustunud. Nii ei saa muud, kui olla väljavaadete suhtes pessimistlik,“ ütles Redeker, prognoosides euro kursiks aasta lõpus 1,25 dollarit eurost.

Euroala teenuste ja tööstussektori toodang kahanes sel kuul prognoositust enam. Läinud aasta viimases kvartalis oli euroala SKP langus suurim 2009. aasta esimesest kvartalist arvates. „Mis üle jääb, on see, et sügisel teeb ka Euroopa Jaapanit,“ ütles Redeker, viidates Jaapani poliitikale oma valuuta nõrgestamiseks, et ekspordi abil kasvu ergutada.

Ent endiselt on pessimistide kõrval olemas ka optimistid nagu Nathan Rowader, Forward Strategic Alternatives Fundi varahaldur, kes prognoosib euro kurssi tänavu 1,36 dollari tasemel.

„Euro taga on maailma paar kõige suuremat ja stabiilsemat majandust, nagu Saksamaa ja Prantsusmaa,“ ütles Rowader WSJ-le. „See, mis toimub sellistes kohtades nagu Kreeka ja Küpros, annab head ainest sensatsiooniks, kuid ei muuda seda põhilist fakti.“

Euro puutus täna hommikul 1,2821 dollari taset eurost, mis on Bloombergi andmeil nõrgim kurss läinud aasta 21. novembrist.

 

Hetkel kuum