Sirje Rank • 2. aprill 2013 kell 10:02

Euroala tööpuudus lõi uue rekordi

Eurostati täna avalikustatud andmeil oli euroalal veebruaris tööta 12% tööealisest elanikkonnast, kokku 19,1 miljonit inimest, mida on aastatagusega võrreldes 1,77 miljoni võrra enam.

Jaanuariga võrreldes lisandus veebruaris 33 000 uut töötut. Jaanuari töötuse määr korrigeeriti tagantjärele samuti 12%-le varasemalt 11,9%-lt. See on kõrgeim näit 1995. aastast, mil taolist võrreldavat statistikat koguma hakati.

Kõrgeim töötuse määr oli euroalal Kreekas (26,4%), Hispaanias (26,3%) ja Portugalis (17,5%), madalaim Austrias (4,8%) ja Saksamaal (5,4%).

Eesti on koos Lätiga jätkuvalt nende riikide seas, kus töötuse määr on aastaga kõige kiiremini alanenud. Samasse gruppi liigitub ka Iirimaa, millest loodetakse euroalal esimest edulugu kui IMFi ja ELi majandusprogrammi abil uuesti jalule saanud riigist.

Euroala majandus on languses olnud viis kvartalit järjest ning tõenäoliselt jätkus sama trend ka selle aasta esimeses kvartalis.

Euroala kärpekuuri rängad sotsiaalsed tagajärjed võivad mõjutada Euroopa Keskpanka, mis neljapäeval intressimäärasid arutab, kaaluma uut kärbet. Läinud aasta juulist on euroala enim jälgitud baasintressi määr 0,75%.

Hetkel kuum