• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ASI võis teenida Mendeley müügiga ülihea tootluse

  Skype’i kaasasutajate investeerimisettevõte Ambient Sound Investments (ASI) väljus kasumlikult teadlaste virtuaalse koostöökeskkonna platvormi Mendeley omanikeringist.

  Mendeley uus tuumikomanik on maailma juhtiv haridussektori kirjastusettevõte Elsevier. Tehingu maht jääb poolte kokkuleppel konfidentsiaalseks, teatas ettevõte.
  Investeerimisfirma ASI juht Margus Uudam kinnitas, et tegu oli seni kõige edukama investeeringust väljumisega. Järgneb intervjuu Margus Uudamiga.
  Mis see platvorm Mendeley täpsemalt on? Mendeley koondab teadusuuringuid sarnaselt nagu iTunes muusikat, tehes uuringud kõigile paremini kättesaadavaks.
  Kui palju te sinna investeerisite? Kas 2 miljonit  dollarit on õige suurusjärk? Me summat täpselt ei avalda, aga me investeerisime 2008. aasta alguses ja tegemist oli seed-investeeringuga. Investeerisime vähem kui 2 miljonit. Tollel ajal oli tegemist toote arenduse ja turule toomisega ning toona äärmiselt suurt kapitalivajadust polnud.
  Kas kõik läks edasi plaanipäraselt või esines ka midagi ootamatut? Ükski start-up ei lähe peaaegu mitte kunagi plaanipäraselt.
  Kes avastab ennast kuskilt teiselt turult, kes muudab ärimudelit jne. Tegemist on küllaltki innovatiivse lahendusega üpriski konservatiivses sektoris. Ja seetõttu oli küsimus ka selles, milline on ärimudel. Aga nagu viimasel ajal uudistest näha, siis toode ja selle kasv on olnud maailma juhtivate strateegiliste investorite tähelepanu all.
  Kas müügihinna vahemik jääb 69 ja 100 miljoni dollari (53–76 miljonit euro) vahele? Me ei saa seda kinnitada, kuid me oleme tootlusega päris rahul. See on seni kõige parema kapitalikordajaga investeering.
  Kelle initsiatiivil tehing toimus? Ma ei saa seda ka kommenteerida, aga strateegiliste investorite huvi Mendeley vastu on olnud pidevalt püsivalt kõrge.
  Millised sektorid teie jaoks veel atraktiivsed on? Meie fookus püsib üpris lai. Kõik, mis puudutab mobiilsidet, tarkvara, e-kommertsi. Vaatame kindlasti ka laiemalt ringi, Ida-Euroopas ja Skandinaavias, sealhulgas ka Lääne-Euroopas.
  Kui palju tehakse teile ettepanekuid äriideedes osaleda? Me vaatame aastas läbi ligikaudu 400 projekti, mis tulevad üle kogu maailma. 40 protsenti neist on võib-olla Ida-Euroopast ja Skandinaaviast, 20–30 protsenti on Lääne-Euroopast ja Venemaalt ning ülejäänu on Ameerikast ning Aasiast.
  Tehingult võis tulla hea kasu 
  Ehkki ametlikult pole teada, kui palju teenis ASI virtuaalse koostöökeskkonna platvormi osaluse müügi pealt, võib spekuleerida, et kasum võis olla vähemalt kümnekordne.Tehnoloogiauudiseid ja -analüüse vahendava saidi Tech­crunch andmeil võis maailma juhtiv haridussektori kirjastusfirma Reed Elsevier kogu aktsiapaki ära osta 69–100 miljoni dollari (53–76 miljonit eurot) eest.ASI osaluse suurust Mendeleys pole müügitehingus ega ka investeerimisfirma aruannetes välja toodud. Küll aga on teada, et koos riskiinvestorite Stefan Glänzeri ja Alex Zubillaga olid nad 2008. aastal esimesed julged, kes aasta varem loodud koostöökeskkonna saidile raha investeeringuteks andsid.Tollane kolme investori raha­paigutus ulatus Techcrunchi andmeil kokku 2 miljoni dollarini (1,5 miljoni euroni).
  Oletatav hind. Lisaks investeerisid Access Industries, Passion Capital, Tom Glocer ja Andurance Ventures alles millalgi sel aastavahetusel Mendeleysse alla 10 miljoni dollari (7,6 miljonit eurot).Kuid tõenäoliselt tuli neil maksta osaluse eest märksa krõbedamat hinda, kuna toona käisid juba ettevõtte ülevõtmisspekulatsioonid.Seega ei maksa imestada, kui ASI võis veidi enam kui neli aastat kestnud ja ehk poole miljoni euro suuruse investeeringu pealt teenida vähemalt kümnekordset tulu.
   
  Mis on mis
  Ambient Sound Investments
  Skype’i eestlastest kaasasutajate 2003. aastal loodud investeerimisettevõte.investeerinud enam kui 30 ettevõttesse Aasias, Ameerika Ühendriikides ja Euroopas.Mendeley tehing on ASI jaoks neljas portfelliettevõtte müük.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
PayPal lükkas Pinteresti ostujutud ümber
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
Raadiohommikus: aina uusi turge vallutav Eesti pank
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Alexela haagisetootja töötab tarnekriisi tõttu noateral
Pärast koroonakriisi paarinädalast kukkumist hakkas Alexela gruppi kuuluva Bestneti haagiseäri püstloodis üles minema. Suure kasvu kõrval on kerkinud aga järgmine probleem – tervisekriis kasvas üle tarnekriisiks, mis on korduvalt seadnud ohtu tehase töö.
Pärast koroonakriisi paarinädalast kukkumist hakkas Alexela gruppi kuuluva Bestneti haagiseäri püstloodis üles minema. Suure kasvu kõrval on kerkinud aga järgmine probleem – tervisekriis kasvas üle tarnekriisiks, mis on korduvalt seadnud ohtu tehase töö.