• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majanduskasv peegeldab kasinaid investeeringuid

  Viimaste kvartalite jooksul on veidi kasvanud ekspordisektori panus majanduskasvu, kuid siseturgu teenindavate tegevusalade areng oli kahesuunaline, kommenteeris Eesti Pank statistikaameti tänast kiirhinnangut, mille järgi Eesti majandus esimeses kvartalis kasvas aastavõrdluses 1% ja kahanes kvartalivõrdluses 1%.

  "Ehitussektor oli esimeses kvartalis languses, peegeldades investeeringute kasvu aeglustumist. Kaubandussektor aga kasvas, mis näitab tarbimise kasvu jätkumist," rääkis Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja. 
  Tarbimist toetab Oja sõnul ka majapidamiste kõrge kindlustunne. "Võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga mõjutas selle aasta alguses majanduskasvu tõenäoliselt negatiivselt netotootemaksude laekumine," selgitas ta.
  Eksport kasvas esimeses kvartalis kiiresti, kuid suhteliselt nõrk väliskeskkond ei soosi veel ekspordi laiapõhjalist kasvu. "Eksportiva sektori kasvu piirab praegu Euroopa majanduse tagasihoidlik seis. See peegeldub ka Eesti tööstussektori ekspordis, mis suurenes esimeses kvartalis peamiselt tänu euroalavälistele turgudele, kusjuures tööstuse eksport euroalale oli eelmise aasta tasemel. Euroopa majanduse tugevamat kasvu oodatakse alates käesoleva aasta teisest poolest," rääkis Oja.
  Tema sõnul on Eesti peamiste kaubanduspartnerite Soome, Rootsi ja Venemaa majanduse madalseis tingitud Euroopa majanduse üldisest nõrkusest. "Kuigi Soome ja Rootsi tööstussektori toodangu kasvuootused on kõrgemad kui poole aasta eest, pole see veel reaalses tööstustoodangu kasvus kajastunud," ütles Oja. "Mõlema riigi tööstustoodangu maht jätkas esimeses kvartalis langustrendis. Venemaa majanduskasvu pärssis lisaks eksporditava toorme madal hind."
  Peamistest kaubanduspartneritest kiirem tööstustoodangu kasv viitab Eesti tootjate tugevale konkurentsivõimele, märkis Oja. "Tööstussektori tööjõukulu kasv, mis möödunud aastal kiirenes, võib hakata edaspidi ekspordi konkurentsivõimet piirama. Kuna Euroopas on hinnasurve praegu väike, siis on tugeva konkurentsiga turgudel raske kulude kasvu müügihinda üle kanda," ütles Oja.
  Tema sõnul kujuneb Eesti Panga viimati avaldatud prognoosi kohaselt 2013. aasta majanduskasvuks 3%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Vanglaleival Hubert Hirve varju nähakse jätkuvalt restoraniäris
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.
Kohtu hinnangul on hoolimata aastaid kestnud eelvangistusest säilinud ettevõtja Hubert Hirve kontroll restoraniäris, mis hiljuti kesta vahetas.