Ave Lepik • 13. mai 2013
Jaga lugu:

Majanduskasv peegeldab kasinaid investeeringuid

Viimaste kvartalite jooksul on veidi kasvanud ekspordisektori panus majanduskasvu, kuid siseturgu teenindavate tegevusalade areng oli kahesuunaline, kommenteeris Eesti Pank statistikaameti tänast kiirhinnangut, mille järgi Eesti majandus esimeses kvartalis kasvas aastavõrdluses 1% ja kahanes kvartalivõrdluses 1%.

"Ehitussektor oli esimeses kvartalis languses, peegeldades investeeringute kasvu aeglustumist. Kaubandussektor aga kasvas, mis näitab tarbimise kasvu jätkumist," rääkis Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja. 

Tarbimist toetab Oja sõnul ka majapidamiste kõrge kindlustunne. "Võrreldes eelmise aasta neljanda kvartaliga mõjutas selle aasta alguses majanduskasvu tõenäoliselt negatiivselt netotootemaksude laekumine," selgitas ta.

Eksport kasvas esimeses kvartalis kiiresti, kuid suhteliselt nõrk väliskeskkond ei soosi veel ekspordi laiapõhjalist kasvu. "Eksportiva sektori kasvu piirab praegu Euroopa majanduse tagasihoidlik seis. See peegeldub ka Eesti tööstussektori ekspordis, mis suurenes esimeses kvartalis peamiselt tänu euroalavälistele turgudele, kusjuures tööstuse eksport euroalale oli eelmise aasta tasemel. Euroopa majanduse tugevamat kasvu oodatakse alates käesoleva aasta teisest poolest," rääkis Oja.

Tema sõnul on Eesti peamiste kaubanduspartnerite Soome, Rootsi ja Venemaa majanduse madalseis tingitud Euroopa majanduse üldisest nõrkusest. "Kuigi Soome ja Rootsi tööstussektori toodangu kasvuootused on kõrgemad kui poole aasta eest, pole see veel reaalses tööstustoodangu kasvus kajastunud," ütles Oja. "Mõlema riigi tööstustoodangu maht jätkas esimeses kvartalis langustrendis. Venemaa majanduskasvu pärssis lisaks eksporditava toorme madal hind."

Peamistest kaubanduspartneritest kiirem tööstustoodangu kasv viitab Eesti tootjate tugevale konkurentsivõimele, märkis Oja. "Tööstussektori tööjõukulu kasv, mis möödunud aastal kiirenes, võib hakata edaspidi ekspordi konkurentsivõimet piirama. Kuna Euroopas on hinnasurve praegu väike, siis on tugeva konkurentsiga turgudel raske kulude kasvu müügihinda üle kanda," ütles Oja.

Tema sõnul kujuneb Eesti Panga viimati avaldatud prognoosi kohaselt 2013. aasta majanduskasvuks 3%.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum