Raido Neemre • 10. oktoober 2013 kell 19:13

USA lükkab võlalimiidi otsust edasi

Vabariiklaste juhid tegid täna president Barack Obamale “hea tahte” ettepaneku tõstmaks ajutiselt riigi võla ülempiiri ning pidada läbirääkimisi eelarve üle, jättes valituse jätkuvalt suletuks.

Valge Maja pressiesindaja Jay Carney sõnul oli Vabariiklaste võla ülempiiri plaan “julgustav”. Obama allkirjastaks tõenäoliselt lühiajalise lepingu, kui see on “puhas”, ütles Carney, pidades sellega silmas, et see oleks vaba Vabariiklaste ettekirjutustest. Ta rõhutas samas, et Obama “eelistab tugevalt” pikaajalist võlalimiidi kasvu.

Vabariiklaste pakkumine ei taastaks siiski valitsuse tööd. “Ajutine võlalimiidi tõstmine ja nõusolek pidada eelarve osas läbirääkimisi meiega, on samm edasi valitsuse taasavamiseks”, märkis üks Vabariiklaste esindajatest.

Obama on Kongressilt tungivalt nõudnud võlalimiidi suurendamise heakskiitmist ja niinimetatud jätkuva resolutsiooni vastuvõtmist, taasavamaks föderaalvalitsust. Obama soovib küll pikaajalist võla ülempiiri kergitamist, kuid on nõus ka lühiajalise ülempiiri kasvuga, jäädes siiski oma seisukoha juurde, et mida pikem on ajaperiood, seda kasulikum on see majandusele.

Võlalimiidi tõstmise esmane tähtaeg saabub 17.oktoobril.

Hetkel kuum