• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Luule neile, kes luulet ei loe

  Carol Ann Duffy luulelogu annab hääle kolmekümnele seni varju jäänud naistegelaskujule.

  Kunagi kirjeldas kultuuri­teoreetik Andrus Laansalu lugemissoovituste jagamisel ühte võimalikku meetodit, kuidas endale sobiv raamat riiulist üles leida. Põhimõte on umbes selline – astud riiuli juurde, lased pilgu hämaraks ja hakkad sõrmega tasakesi mööda raamatuselgi vedama. Õige raamatu kohal jääb näpp seisma ning käsi tõmbab raamatu riiulist.
  Proovisin ära. Ja läks õnneks. Tõmbasin pimesi riiulist Carol Ann Duffy luulekogu “The World’s Wife”. See oli midagi sellist, mida ma ei oodanud ega raamatu välimust vaadates poleks valinud, aga lõpuks tuli välja, et see oli just see, mida ma tahtnuks lugeda.
  Raamat pakkus minu jaoks midagi uut (ideede ja vormi mõttes) ja midagi vana (mängud mütoloogia ja kirjandusajalooga) ning oli parasjagu tasakaalus.
  Tuntud tegelased elustuvad luules. Tegemist on luulekoguga, kus iga luuletuse peategelane ja mina-jutustaja on naine. Punamütsikesest Saatana naiseni, Midase kaasast Salomeni, paavst Johannast proua Darwinini – kokku kolmkümmend lugu.
  Ilukirjanduslikku võtet, et autor annab hääle seni varju jäänud tuntud tegelastele – olgu siis tegemist ajalooliste, mütoloogilistele või kirjanduslike tegelastega – naistele, olen varem siin-seal kohanud, näitena Jostein Gaarderi “Vita brevis” või Margaret Atwoodi “Pene­lopeia”, luules polnud see mulle seni ette sattunud.
  Hans Magnus Enzensbergeril on luulekogu pealkirjaga “Luulet neile, kes luulet ei loe”. Duffy luulekogu võiks mõnes mõttes sama moodi kokku võtta – tegu on küll hea luulega, aga oma jutustava stiili ja üllatavate looarenduste tõttu sobib ka neile, kes muidu pigem proosat eelistavad.
  Duffy põnev ja rikkalik maailm. Kui enamasti annavad luulekogud ülevaate autori jaoks olulisest mõtete ringist mingis ajas, siis vahel on päris põnev lugeda temaatilist, programmilist, tugeva kontseptsiooniga luulekogu. Eesti luulest võrdlust väga tuua ei oskagi, kui just, siis Hasso Krulli “Jazz”.
  Internetis ringi kolades leidsin, et Duffyt on päris palju ja põhjalikult lahatud. Kuna Duffy luule on kavalalt mitmetahuline, siis sobib see paljude teooriate illustratsiooniks või analüüsi lähtepunktiks.
   
  Hinnang
  Carol Ann Duffy luulekogu “The World’s Wife”
  Hinnang: 10
  E-raamat saadaval Rahva Raamatus, paberraamat erinevates raamatukogudes, tekstid tasuta veebis lugemiseks: www.freewebs.com/carolannduffypoems
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.