14. november 2013 kell 21:00

Puhkepäev. Luule neile, kes luulet ei loe

Carol Ann Duffy luulelogu annab hääle kolmekümnele seni varju jäänud naistegelaskujule.

Kunagi kirjeldas kultuuri­teoreetik Andrus Laansalu lugemissoovituste jagamisel ühte võimalikku meetodit, kuidas endale sobiv raamat riiulist üles leida. Põhimõte on umbes selline – astud riiuli juurde, lased pilgu hämaraks ja hakkad sõrmega tasakesi mööda raamatuselgi vedama. Õige raamatu kohal jääb näpp seisma ning käsi tõmbab raamatu riiulist.

Proovisin ära. Ja läks õnneks. Tõmbasin pimesi riiulist Carol Ann Duffy luulekogu “The World’s Wife”. See oli midagi sellist, mida ma ei oodanud ega raamatu välimust vaadates poleks valinud, aga lõpuks tuli välja, et see oli just see, mida ma tahtnuks lugeda.

Raamat pakkus minu jaoks midagi uut (ideede ja vormi mõttes) ja midagi vana (mängud mütoloogia ja kirjandusajalooga) ning oli parasjagu tasakaalus.

Tuntud tegelased elustuvad luules. Tegemist on luulekoguga, kus iga luuletuse peategelane ja mina-jutustaja on naine. Punamütsikesest Saatana naiseni, Midase kaasast Salomeni, paavst Johannast proua Darwinini – kokku kolmkümmend lugu.

Ilukirjanduslikku võtet, et autor annab hääle seni varju jäänud tuntud tegelastele – olgu siis tegemist ajalooliste, mütoloogilistele või kirjanduslike tegelastega – naistele, olen varem siin-seal kohanud, näitena Jostein Gaarderi “Vita brevis” või Margaret Atwoodi “Pene­lopeia”, luules polnud see mulle seni ette sattunud.

Hans Magnus Enzensbergeril on luulekogu pealkirjaga “Luulet neile, kes luulet ei loe”. Duffy luulekogu võiks mõnes mõttes sama moodi kokku võtta – tegu on küll hea luulega, aga oma jutustava stiili ja üllatavate looarenduste tõttu sobib ka neile, kes muidu pigem proosat eelistavad.

Duffy põnev ja rikkalik maailm. Kui enamasti annavad luulekogud ülevaate autori jaoks olulisest mõtete ringist mingis ajas, siis vahel on päris põnev lugeda temaatilist, programmilist, tugeva kontseptsiooniga luulekogu. Eesti luulest võrdlust väga tuua ei oskagi, kui just, siis Hasso Krulli “Jazz”.

Internetis ringi kolades leidsin, et Duffyt on päris palju ja põhjalikult lahatud. Kuna Duffy luule on kavalalt mitmetahuline, siis sobib see paljude teooriate illustratsiooniks või analüüsi lähtepunktiks.

 

Hinnang

Carol Ann Duffy luulekogu “The World’s Wife”

Hinnang: 10

E-raamat saadaval Rahva Raamatus, paberraamat erinevates raamatukogudes, tekstid tasuta veebis lugemiseks: www.freewebs.com/carolannduffypoems

Hetkel kuum