Sirje Rank • 3. märts 2014 kell 9:31

Danske: intressitõus rubla langust ei peata

Danske Banki analüütikud on seisukohal, et Venemaa keskpanga tänane ootamatu baasintressimäära tõstmine ei aita rubla langust pidurdada.

"Pigem vastupidi," nendivad analüütikud. "Usume, et see hoopis lisab paanikat rublaturgudel."

Kui kõrge intressimäär pikemalt püsima jääb, mõjutab see negatiivselt Venemaa majanduskasvu, leiavad analüütikud Vladimir Miklaševski ja Lars Christensen.  Selline rahapoliitika karmistamine võib Venemaa majanduse juba 2014. aastal langusesse viia, kui arvestada investeeringute kasvu pärssivaid riske ja lääneriikide võimalikke sanktsioone.

Samas ei välista analüütikud, et Venemaa keskpank võib intressitõusu otsuse ka kiiresti tagasi pöörata - võibolla juba 14. märtsil, sõltuvalt geopoliitilistest arengutest ja rublaturgude käitumisest järgmise kümne päeva jooksul.

Venemaa keskpank tõstis täna ootamatult baasintressi määra 150 baaspunkti võrra 7%-le. Rubla nõrgenes Moskvas keskpäeval eurost ja dollarist koosneva valuutakorvi suhtes rekordmadalale 43,1045 rubla tasemele.

Hetkel kuum