Rauamaagi hind kukkus karuturule

Rainer Saad 11. märts 2014, 10:21

Rauamaagi hind on jätkanud langust karuturul, kuna kardetakse, et maailma suurima ostja Hiina nõudlus võib krediidinappuse tõttu väheneda.

Täna langes rauamaagi tonni hind 8,3% 104,70 dollarini, mis on madalaim hind pärast 2012. aasta oktoobrit. Tänane langus oli aga suurim pärast 2009. aasta augusti. Alates eelmise aasta augustist on rauamaagi hind langenud 27 protsenti. Karuturule jõudis rauamaak 7. märtsil.

Maailma suurimad kaevandusfirmad BHP Billiton ja Rio Tinto prognoosivad mõlemad sel aastal madalamaid rauamaagi hindu. Citigroup ja Standard Chartered prognoosivad turul ülejääki ning Goldman Sachs on nimetanud rauamaagi selle aasta kõige vähem eelistatuimaks tooraineks, vahendas Bloomberg.

BHP rauamaagi juhi Jimmy Wilsoni sõnul on kõige enam mõjutamas rauamaagi hinda krediidimured Hiinas. „Krediidimured Hiinas ja suured rauamaagi varud, börsikauplejatel on seisukoht, et hinnad lähevad alla,” ütles Wilson.

Hiina sadamates on rauamaagi varud suurenenud 105 miljoni tonnini, mis on 21 protsenti rohkem kui eelmisel aastal.

Täna langes maailma suuruselt kolmanda rauamaagi tootja Fortescue Metals Group’i aktsia Sydney börsil 1,8 protsenti, eile kukkus ettevõtte aktsia 9,4%. Eile tegid suure languse ka Rio Tinto ning BHP Billitoni aktsiad, mis kukkusid vastavalt 5,8% ja 4,1%. Täna kauplesid mõlema ettevõtte aktsiad kergelt miinuses.

Karuturg on langevate hindadega turg.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    11. March 2014, 11:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing