Hiiu vald alustab koostööd meretuulepargi arendajaga

Indrek Kald 23. mai 2014, 12:16

Hiiu valla volikogu kiitis eile heaks ühiste kavatsuste protokolli meretuulepargi arendaja Nelja Energia ASiga, mille osanike seas on ka Hannes Tamjärv ja Jüri Mõis.

Volikogu esimehe Jaanus Valgu sõnul on viimastel kuudel toimunud nii volikogus kui ka vallas laiemalt meretuulepargi teemadel emotsionaalne ja samas sisukas arutelu.

"Volikogu istungil oli ühiste kavatsuste protokolli osas juba kolmas ametlik arutelu, vahepeal on toimunud nii protokolli juriidiline ekspertiis kui ka mitmeid avalikke arutelusid. Need kõik on olnud vajalikud, sest viimaste kuudega on protokoll muutnud hiidlaste jaoks paremaks ja selgemaks," märkis ta pressiteates.

Protokoll on Hiiumaale meretuulepargi võimaliku rajamise teekonnal üks esimesi etappe. Paljud meretuuleparkidega seotud küsimused vajavad Valgu sõnul lähiaastail põhjalikku arutelu ja kaalutletud otsuseid.

"Oleme arendajaga kokku leppinud koostööraami, milles on meie valla elanike ja laiemalt hiidlaste huvid tugevalt kaitstud. Näiteks on Eesti mõistes unikaalses ühiste kavatsuste protokollis selgelt öeldud, et meretuulepargi tulekuga peab kaasnema Hiiumaale ringtoite tulek, mis parandab saare elektrivarustust," sõnas ta.

Lisaks on protokolliga ette kirjutatud nii hiidlaste soodustingimustel investeerimisvõimalused meretuuleparki kui ka mittetulundusühingu asutamine, kuhu laekub iga tuulepargis toodetud elektrienergia megavatt-tunni eest raha, mida saab kasutada Hiiumaa majanduslikku ja kultuurilist arengut edendamiseks.

"Volikogu oma otsusega näitas, et Hiiumaa arenguks vajalikud uued töökohad, investeeringud ja elektrivarustuse kindlus, sh Hiiumaa ringtoide on võimalik ja peab olema seotud kohalike elanike huvidega," selgitas Valk.

Ühiste kavatsuste protokolliga on oodatud ühinema kõik Hiiumaa omavalitsused.

Nelja Energia suurim omanik on 60%ga Norras registreeritud ettevõte Vardar Eurus, mis on koostöövormiks kahe organisatsiooni vahel – 90% kuulub Norra energiaettevõttele Vardar AS ja 10% põhjamaade keskkonna investeeringute fondile NEFCO.

Vardar on kontsern, kuhu kuuluvad hüdroelektrijaamad aastatoodanguga kolm teravatt-tundi (50% Eesti tarbimisest), elektrivõrgud, kaugküte, energiakaubandus, tuuleenergia. NEFCO on rahvusvaheline investeerimisfond, mis investeerib keskkonnasõbralikesse projektidesse. Fondi varade maht on 115 miljonit eurot.

Eesti investoreile kuulub Nelja Energiast 29%, neist suurimad on Vestman Energia AS (Aivar Berzin), HTB Investeeringute AS (Hannes Tamjärv), Ivard OÜ (Peeter Mänd), JMB Investeeringute OÜ (Jüri Mõis) ja Nelja Energia OÜ senise juhtkonna ettevõtted Solarcom OÜ (Martin Kruus) ning Atradius OÜ (Kalle Kiigske). Hiljuti on Eesti osanike hulka lisandunud ka Skype loojate investeeringute firma Ambient Sound Investments OÜ.

11% Nelja Energiast kuulub Euroopa Rekonstruktsiooni ja Arengupangale (EBRD).

Nelja Energia tegevusaladeks on taastuvenergeetika arendamine ja elektritootmise korraldamine. Nelja tähendab fokuseeritust neljale taastuvenergia allikale – tuul, vesi, biomass ja päike. Lisaks tegeleb ettevõte aladega, mis täiendavad taastuvenergeetikat, nt vesinik, gaas jms.

Nelja Energiale kuuluvad töötavad tuulepargid Eestis ja Leedus, mõlemas riigis on neid lisaks ka arendamisel, samuti Lätis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. May 2014, 12:17
Otsi:

Ava täpsem otsing