Börs: sanktsioonid panid turu langema

Mait Kraun 30. juuli 2014, 00:23

USAs aktsiaturud langesid, sest Euroopa Liit ja Ameerika Ühendriigid teatasid lisasanktsioonide kehtestamisest Venemaa vastu.

Standard & Poor’s indeks langes 0,5 protsenti ning sulgus 1970,03 punkti peal. Dow Jones langes 0,4 protsenti ning lõpetas päeva 16 913,65 punktil. Sellega kustutas Dow Jones hommikul toimunud 74 punktise tõusu, vahendab Bloomberg.

USA toornafta hind langes 0,03 protsenti ning sulgus 107,54 dollaril barreli kohta. Kuld langes 0,02 protsenti ning päeva lõpuks maksis unts kulda 1298,85 dollarit.

Esmakordselt otsustas Euroopa Liit käiku lasta nn kolmanda faasi sanktsioonid, mis on suunatud Venemaa konkreetsete majandussektorite pihta. EL otsustas, et piirangud hakkavad kehtima kapitaliturgudele, kaitsetööstusele, kahesuguse kasutusega kaubale ja tundlikele tehnoloogiatele, sealhulgas energiasektoris.

USA lisas sanktsioneeritavate nimekirja kolm Venemaa panka - VTB, Bank of Moscow ja Venemaa põllumajanduspanga ning riigile kuuluva laevaehitaja, United Shipbuilding Corp, millel on lepingud Venemaa mereväe ning nafta- ja gaasitööstusega.

„Geopoliitilised riskid püsivad,“ ütles Investeerimisfirma Palisade Capital Management investeeringute juht Dan Veru. „Lõppkokkuvõttes viivad aktsiaid kõrgemale tugevad majandustulemused. Nagu me näeme, on tulemused hetkel head ning toetavad aktsiate kõrgemat väärtust."

78 protsenti S&P 500 ettevõtetest, kes on oma teise kvartali tulemused avalikustanud, on ületanud analüütikute kasumiootusi. 65 protsenti on ületanud käibeootusi, selgub Bloombergi allikatest.

Täna teatati ka USA tarbijate kindlustunde indeksi näitaja, mis tõusis üllatavalt 90,9 punktini. See on kõrgeim tase viimase seitsme aasta jooksul. Homme kell 15:30 Eesti aja järgi ilmuvad ka USA teise kvartali majanduskasvu esialgsed andmed.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. July 2014, 09:02
Otsi:

Ava täpsem otsing