• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nii nad tapsidki soodsa toidu

  Pealkirju Eesti ajalehtedest aastal 2016: “Tühjaksjäänud seafarm läks lammutamisele”, “Piimatootja pankrot jätab inimesed tööta”, “Suurtalunik loobus köögivilja kasvatamisest”, “Toiduainete hinnad on pöördunud järsule tõusule”. Kas keegi seostab neid uudiseid praeguse toidule piiride sulgemise ajaga?

  Värskete Venemaa ekspordikeeldude valguses arutatakse, mis nüüd edasi saab.
  Jah – paar nädalat kestab aeg, kus toidukoormad piirilt tagasi tulevad, piim läheb kusagil hapuks, kodututele jagatakse tasuta Vene märgistusega kaupu, kuskil kaupluseketis on puuviljad arusaamatult soodsa hinnaga, telerist näeb uudislõike mädanevatest tomatimägedest.
  Kui toidust on saanud relv. Siis tuleb vaikus ja elu Euroopas läheb edasi, nagu poleks midagi juhtunud. Meelelahutust pakuvad veel vaid uudislõigud Venemaa kaupluste tühjadest riiulitest, kuid needki saavad varsti otsa.
  Meie kauplustes on toidu hinnad soodsad, aga kes seda siis tähele paneb – juba pikka aega lähevad hinnad alla, aga suuri pealkirju pole kusagil. Ehk kevadistel valimistel üritavad mõned poliitikud toidu hinna langust oma teenena reklaamida.
  Palju on juttu maailma rahvastiku tohutust kasvust ja seega toidu tarbimise kasvust. Ei põllumees ega toidutootja juba hätta jää – öeldakse sinna juurde.
  Tegelikkus on midagi muud. Riigijuhid on toidust teinud relva. Eelkõige relva oma rahva vastu, sest endal ju nälg ei näpista. Keelatakse, piiratakse, maksustatakse, juhitakse toiduainete liikumist üle piiride. Meil siin on vaat selline reeglike või usk, aga teil on hoopis teisiti – me ei saa teie kaupa meie erilisse riiki lasta.
  Pealegi on meil siin vaja üleval hoida illegaalset kaubandust, mille pealt ka ise vaikselt tulu lõigata. Sellepärast ongi osa maailma näljas ja nälga jääbki. Teised võiks rohkemgi toota ja seda odavalt, aga kellele?
  Euroopas on riskidele veel kahjuks ka kõvasti hagu tulle juurde pandud põllumajanduse subsideerimisega – ehk nüüd subsideerimine turuta kaupadele lõppeb ja Euroopasse tulevad näiteks tagasi elektroonikatööstuse töökohad?
  Asja otsustab Euroopa ühtsus. Et 2016. aastal oleks Eestis pealkirjad vähem dramaatilised, on praegu ülimalt oluline, et säiliks Euroopa Liidu ühtsus. Tuleb koos terve ELina saavutada ligipääs uutele turgudele ja mitte tolereerida väikseimatki riikidepoolset protektsionismi Euroopa Liidu sees.
  Kõik Venemaa, Hiina või kelle iganes katsed bilateraalseteks kokkulepeteks tuleb elimineerida.
  ELi ühtsus on see, mis eesti põllumehe kriisist kadudeta välja toob, sest me oleme töökad ja efektiivsed.
  500 miljoni inimesega turust meile piisab – 1,3 miljonit on liiga vähe.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Bigbanki varade maht ületas esmakordselt miljardi piiri
Bigbanki varade maht kasvas 1,019 miljardi euroni, ületades esimest korda miljardi euro piiri.
Bigbanki varade maht kasvas 1,019 miljardi euroni, ületades esimest korda miljardi euro piiri.