Uued sanktsioonid naftagigantide kallal 

Alyona Stadnik 11. september 2014, 15:16

Venemaa naftatööstusele seatud sanktsioonid võivad tulla karmimad kui eeldati.

USA ametnike teatel ei kavatse Ameerika Ühendriigid teha erandit olemasolevatele projektidele ja lepingutele. Euroopa Liidu seisukoht ei ole selles küsimuses veel teada. Sanktsioonid puudutavad ka tehnoloogia ja kõrgtehnoloogiliste seadmete tarnimist, mis on vajalikud raskeõli tootmiseks.

Rosneft Arctic projektid. Sanktsioonid hakkavad eelkõige mõjutama USA naftagigandi ExxonMobili ja Rosnefti 2011. aastal kokkulepitud projekti, millega pidid osapooled tänavu alustama. Lepingu järgi pidid ettevõtted alustama nafta puurimist Arktikas, mis on selle valdkonna tippsündmus.

Rosneft sõlmis juba pärast esimesi Venemaa-vastaseid sanktsioone rea lepinguid rahvusvaheliste investoritega: ExxonMobil ja BP. Hiljem ütles Rosnefti juhatuse esimees Alexander Nekipelov, et ExxonMobil võib lõpetada koostööd Rosneftiga, kui tulevad erilised muudatuses sanktsioonides. Täna keeldus Rosneft kommentaaridest.

Shell ja BP jälgivad olukorda. Shell osaleb naftaprojektis „Sahhalini 2“, kus omab 27,5%. Shelli pressiesindaja Kyle Mack ütles, et praegu hindavad nad sanktsioonide mõju ärile ning teevad kõike selleks, et sanktsioone edasi jälgida.

BP, kellele kuulub 19,75% Rosneftist, mis on kõige suurem välisinvesteering Vene majanduses, jälgib samuti arenguid. „Jälgime uute sanktsioonide ellu viimist ja täidame kõik kehtestatud piirangud,“ ütles BP esindaja Todi Odon.

Uued sanktsioonid hakkavad ametlikult kehtima pärast ELi ametlikku teadet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. September 2014, 14:50

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing